DELA

Soppa och vägtullar på Hungerdagen

Torsdag till lördag är det dags för årets Hungerdag, som i vanlig ordning arrangeras av Röda Korset. För att samla in pengar ordnas olika insamlingsjippon runt om i kommunerna.
Under torsdagen kommer man traditionsenligt att stå utanför Zeipels och sälja ärtsoppa och pannkaka vid lunchtid. Också i Hammarland vid både banken i Kattby och utanför Hugos kommer man att kunna köpa lite välgörande ärtsoppa – även vegetarisk – under eftermiddagen och på Labbas hembygdsgård i Eckerö kl 11-17 på fredagen.
Inte heller skärgården blir utan hungersoppa och pannkaka – vid skolan på Sottunga och vid Prästgården på Föglö slår man upp ett ärtsoppsstånd några timmar under middagstid.

Vägtullar och broavgifter
För de lite mer udda inslagen står Saltviks och Lumparlands Röda Kors-avdelningar. Under fredagen uppbärs frivillig vägtull vid Kvarnbo korsning, och vid Lumparsunds bro kommer man under lördagen att stå med sparbössan och ta emot frivillig broavgift.
I Geta säljer skolbarnen hembakt utanför affären och förgyller dagen för besökarna med sång.

Övar dörrknackning
Sparbössor för frivilliga bidrag kommer att vara utplacerade lite här och där över Åland och i de flesta kommuner går man runt med bössor och knackar dörr.
– Alla gillar kanske inte att vi kommer och knackar på dörren, men det är en viktig övning för rödakorsarna. Man kan se det som ett slags beredskapsövning i fall till exempel en person rapporteras försvunnen och vi tillkallas för att hjälpa till att leta efter den. Det måste ske systematiskt och då är det bra om man övat sig, säger Stefan Simonsen, verksamhetsledare för Röda Korsets Ålandsdistrikt och tillägger att man naturligtvis inte är tvungen att öppna dörren om man inte vill.
För närmare information om programmet under Hungerdagarna, se Obs det händer.

LINA ANTMAN