DELA

Snickeri blev egen studio för foto-Stefan

– Det här varit min dröm jättelänge. Jag har ju alltid tyckt om att fotografera människor, säger Nyan-fotografen Stefan Öhberg, som nu öppnat en egen studio i sin fars gamla snickeri.
På cirka 90 kvadratmeter på Idrottsgatan har nybildade firman Studio Stefan Öhberg tre studior i en.
Här finns en klassisk studio med nedrullningsbara, klassiska bakgrunder, en kreativ del och en ”fabriksmiljö” med tegelstensväggar och sotigt tak.
– Det är gamla virkeslagret som ger än riktigt tuff miljö. Här ser jag framför mig att ta bilder i svartvitt, kanske ett rockband eller varför inte ett brudpar, säger Stefan Öhberg, när han visar oss runt.

Länge på Nyan
Stefan Öhberg har jobbat på Nya Åland sedan 1986 som pressfotograf, men även tidigare gjort studiofotograferingar i en liten studio hemma i Lemland och i ett provisoriskt utrymme i föräldrarnas hus i Mariehamn.
– Men jag har så jäkla mycket idéer och de gick inte att genomföra i dessa små utrymmena. När vi syskon sedan beslöt att reda ur pappas snickeri såg jag möjligheten, säger Stefan Öhberg.
Källarutrymmet inhyste sedan 1950-talet Arthur Öhbergs snickeri. Arthur gick bort sommaren 2009, så han hann aldrig se slutresultatet av det omfattande röjnings-, städnings- och renoveringsarbete som förvandlade snickeriet till studio.
– Men han var jätteglad över att få veta vad som skulle hända med utrymmet, berättar Stefan.

ANNA BJÖRKROOS