DELA

Snart sänks matmomsen

I alla livsmedelsbutiker pågår febrila förberedelser inför torsdagens sänkning av matmomsen.
Under onsdagsnatten och på torsdagsmorgonen ska flinka fingrar prismärka om alla varor.
Den 1 oktober – i övermorgon – sänks mervärdesskatten, momsen, på alla livsmedel som kan ätas – inklusive djurmat.


4,3 procent lägre
Skattesatsen sänks från dagens 17 till 12 procent. I matbutikerna betyder det en sänkning av priset med 4,3 procent på alla matvaror. På hygienartiklar, öl och cigaretter sänks momsen inte.
Butikernas kassasystem läggs om till det nya under natten till torsdagen. Också på hyllorna och på själva varorna märks priset om, även om alla varor kanske inte har hunnit få sina nya prislappar ända från morgonen. Det arbetet kan pågå flera dagar framöver.
– Huvudsaken är ju i alla fall att priset i alla lägen är det rätta i kassan, poängterar Kaj Björkwall, butikschef på Kantarellen.


7 på morgonen
På torsdagsmorgonen den 1 oktober klockan 7 samlas butikspersonal till prislappsjobb. Genast från början kommer endast det nya, sänkta priset att finnas på varan – att köra med både det gamla och det nya priset blir för arbetskrävande.
För Kantarellens del betyder momssänkningen att alla de 15.000 varuslagen måste prismärkas på nytt.
Prissänkningen är alltså inte stor. På ett 50 euros inköp – om allt är mat – sparar konsumenten in 2,15 euro.
– Om man handlar för 5.000 euro på ett år så betyder momssänkningen 215 euro mer i plånboken. Det är inte alls så mycket som man kanske kan tro, och jag tror personligen att folk kanske kan bli lite besvikna över hur lite pengar det i själva verket handlar om. Förhoppningarna på sänkta matpriser kan vara lite större än vad verkligheten visar, säger han.


Nya etiketter
Det jobb som momssänkningen medför innebär förstås att butikernas kostnader ökar.
Dick Sirén, vd på Sparhallen, berättar att personalen redan har börjat förbereda nya etiketter med det sänkta priset på de 4.000-6.000 varuslagen i butiken. Inte heller Sparhallen kommer att ha dubbla prislappar utan använder direkt de nya priserna från och med torsdag.
– Vi har fyra personer som jobbar måndag, tisdag och onsdag med prismärkningen. Vi tror att vi blir klara under torsdagen. Men i kassorna kommer priset att vara det rätta från och med första oktober, säger han.
Enligt Dick Sirén har man inte tittat på kostnaderna för omläggningen ännu.
– Vi vet att det måste göras. Och huvudsaken är ju att vi kan sänka priserna för kunderna.


Höjs nästa år?
Både Björkwall och Sirén beklagar att momssatsen på 12 procent kommer att gälla bara för ett knappt år framåt, enligt beslut som redan fattats i riket. Redan i juli nästa år ska momsen höjas med en procentenhet till 13 procent.
– Jag är rentut sagt förbannad över att regeringen har gjort en sådan idiotisk kompromiss. Varför inte höja momsen till 13 procent på en gång i så fall, undrar Dick Sirén.

ANNIKA ORRE

annika.orre@nyan.ax

tfn 528 450

Foto: JONAS EDSVIK

jonas.edsvik@nyan.ax