DELA

Snart kastar skepparläraren loss

Hundratals ålänningar har lärt sig navigera med Medisläraren Börje Waséns hjälp.
Nu har han hållit sin sista kurs.
Till vardags är sjökaptenen Börje Wasén lärare i nautiska ämnen vid Sjömansskolan. Där har han jobbat sedan 1989 och nästan lika länge har han lett Medis skärgårdsskepparkurser.
I fredags var det tentamensdags för årets elever. Samtidigt avslutade Börje sin mediskarriär. Han fyller snart 63 år och går i pension. Han har också lett mediskurserna för kust- och högsjöskeppare och visst kommer han att sakna lektionerna. Han beskriver dem som en energikick snarare än ett jobb.
– Så går det när man har att göra med folk som verkligen är intresserade. Alla vill vara där och det känns bra för läraren.
Intresset har ökat kraftigt sedan det första kursåret.
– Då var det fyra personer som tentade. I år är det femtio.
Efter litet huvudräkning kommer han fram till att drygt 700 elever har gått på hans kurser. Och fler lär det bli i framtiden om och när Finland inför krav på förarbevis för registrerade motorbåtar. Det har redan skett i Sverige och Finland brukar inte ligga långt efter.
Åldersspannet bland eleverna är stort, från femton till nittio år gamla. Inga förkunskaper behövs. Studiematerialet är en bok på drygt 100 sidor och den som tar sig tid att läsa den klarar tentamen, säger Börje.
Men alla elever gör det inte.
– Folk tycks inte ha tid i dag. De tror att det går lätt, men de måste plugga själv.
Vad har deltagarna mest problem med?
– Sjövägsreglerna och lagtexter. Och att kunna alla ljus på handelsfartyg.
Läs mer i papperstidningen!