DELA

Snart dags för sommardäck

Nästa vecka på torsdag bör dubbdäcken ha monterats av din bil till förmån för sommardäcken.
I lagen om användning av dubbdäck står det: ”Dubbdäck får inte användas under perioden den 15 april till den 15 oktober om det inte under denna tid råder vinterväglag eller sådant kan befaras och detta motiverar användning av dubbdäck.”
Under samma paragraf står också ”Dubbdäck får användas under annan tid på utryckningsfordon och på bärgningsbilar samt vid tillfälliga förflyttningar i samband med handel med bilar eller vid reparation eller besiktning av bilar eller släpfordon.”

Egen lag
Sedan 1 januari 2009 har Åland en egen trafiklag. Därför överensstämmer inte våra datum med rikets där dubbdäcken ska vara av redan 31 mars eller senast den måndag som infaller närmast efter annandag påsk, beroende på vilket datum som infaller senare.
Innan sommardäcken monteras på finns det skäl att kolla dess duglighet. Polisen har nämligen en temakampanj under april månad där man prioriterar just övervakning av däck.
– För undermåliga däck kan man delges straffanspråk eller ordningbot på 35 euro. Våren är sen i år, så detta beaktas vid övervakning av dubbdäck, säger kommissarie Nina Rasmus.

Mobilprat kollas
Minsta profildjup i huvudmönstret på däckens slitbana är 1,6 millimeter på sommardäck. Däremot är det rekommenderade mönsterdjupet 4 millimeter för att förhindra vattenplaning och andra olägenheter.
Under april månad bevakar polisen också lite extra mobilpratandet vid framförande av motorfordon. Den som pratar i mobil utan headset kan tilldelas en ordningsbot på 50 euro.

MALIN TILLSTRÖM

malin.tillstrom@nyan.ax