DELA

Snart äger Eckerö hela Birka

I dag – en vecka innan tiden för köpbudet på resten av aktierna går ut – äger Rederi ab Eckerö strax över 90 procent av aktierna i Birka Line.
Det berättade koncernchef Björn Blomqvist på den extra bolagsstämman.
Dagordningen innehöll bara en egentlig punkt – ändring av Rederi ab Eckerös räkenskapsperiod till kalenderår. Enligt lagen ska alla bolag inom en koncern ha samma redovisningsperiod. Detta klarades av inom tio minuter eftersom ingen av deltagarna hade några invändningar.
Efter det passade koncernchef Björn Blomqvist på att informera om rederiets ekonomi. som stöd hade han ett klipp ur Nya Åland i går. Klippet visade att Eckerökoncernen ligger i topp-fem bland åländska företag med bäst resultat.


”Bättre än Viking”
– Det här gör jag för att visa hur otroligt svårt vi har att få den allmänna opinionen att stämma överens med fakta. I den här rankingen placerar vi oss bättre än Viking Line, vilket ju måste anses vara förvånande med tanke på allt tal om vår snara undergång. Det går bra för oss, sa han och förklarade mer ingående om koncernens olika grenar.
n Eckerö Lines trafik på Finska viken går ungefär lika bra i år som i fjol när det gick ”väldigt bra”.
n Eckerölinjens trafik på Ålands hav går ”mycket bättre än i fjol”. Det ekonomiska resultatet förbättras väsentligt.
n Williams buss visar fint resultat i år, som i fjol.
n Birka Cargo går redovisningsmässigt lite sämre än i fjol. Ovanligt många dockningar har gjorts.
n Birka Paradise gör en kraftig uppryckning i år och går ”otroligt mycket bättre än i fjol”.
n Algots varv utgör smolket i bägaren och ska läggas ner.
– Det pekar uppåt för alla fyra fartygsverksamheterna, var hans sammanfattning.


Ut på fredag
Björn Blomqvist har också gott hopp om att köpbudet snart ska resultera i att koncernen äger Birka till 100 procent. Strax före dagens stämma skickades ett pressmeddelande ut där man berättar att Eckerökoncernen fått bekräftelse från banken att minst cirka 90,4 procent av aktierna och 89,8 procent av rösterna i Birka Line nu har förvärvats.
– Anbudstiden går ju ut först på fredag 30 november. Senast den 7 december genomförs köpen, och den 13 december, lagom till lucia, finns pengarna på kontot hos de Birka-ägare som har sålt sina aktier.
En enda fråga ställdes på bolagsstämman:
– När skaffar ni ett nytt fartyg? Konkurrenten sätter snart in sitt nybygge, och ni måste ju också planera för ett nytt så att folk har något att vänta på, sa Roine Mattsson.
Något löfte om nybygge blev det inte. Björn Blomqvist berättade bara att man ständigt har ögonen öppna för bättre begagnat tonnage.
– Självklart skulle det vara jätteroligt med ett nytt fartyg, men det är ett väldigt stort åtagande.

ANNIKA ORRE

annika.orre@nyan.ax