DELA

Slarv bakom Sea Diamond-olyckan

Grekiska myndigheter har kommit fram till att det var vårdslöshet av befäl ombord på färjan Sea Diamond, tidigare Birka Princess, som ledde till att färjan sjönk utanför Santorini i april 2007.
Enligt den grekiska tidningen Kathimerini, som läst myndigheternas olycksrapport, läggs skulden på befälhavaren, förstemaskinisten och tre andra anställda.
Enligt experterna kom kryssningsfärjan alldeles för nära den klippiga stranden vid anlöpet mot Santorinis hamn och ska vid olyckstillfället inte ha följt kursen som kaptenen godkänt.
Ägaren till Diamond, Louis Cruise Line, har alltid avsagt sig ansvaret för olyckan. Istället har man hänvisat till felaktiga kartor.
Olycksutredningen visar att kartorna faktiskt innehöll felaktiga uppgifter, men även att skeppets djupmätare var ur funktion och varnade därför inte för det allt grundare djupet.

Många ton
Under sommaren har vraket sanerats med hjälp av specialpumpar. Totalt pumpades 155 kubikmeter olja och kemikalier ur vraket. Innan dess har cirka 300 ton olja samlats upp från havsytan, förutom de cirka 150 ton olja som sanerades direkt efter olyckan.
Grekiska myndigheter diskuterar ännu om en bärgning av vraket ska försöka genomföras eller inte.

ANNA BJÖRKROOS

anna.bjorkroos@nyan.ax