DELA

Skräckfylld väntan på tsunamin

Fanny, Maria och Helen Kihlström från Föglö befinner sig just nu på Hawaii. Det hade en orolig och sömnlös helg i väntan på tsunamivågen efter jordskalvet i Japan, som lyckligtvis inte blev så kraftig som befarat.
Nyan har intervjuat Fanny via e-post, här är hennes egen historia.
Fanny, Maria och Helen Kihlström kommer från Föglö. Fanny studerar just nu på Hawaii och hennes mamma och syster reste ner för att besöka henne just då det förödande skalvet i Japan inträffade.
Hur mår ni nu?
– Det går bättre nu men det är klart att man är fortfarande lite rädd. Så fort man hör något så tror man att det är tsunamivarning, första dagen efter (läs: i lördags) så hörde vi fortfarande själva ljudet, det var som att det svetsat sig fast.
Hur har det varit att vara på Hawaii med tsunamivarningar?
– Jag mår okej, fast jag är orolig eftersom jag har familjen med mej. Det hade varit annorlunda om jag varit här ensam, då hade jag inte behövt bry mej på samma sätt. Mamma är nog fortfarande chockad. Hon och syrran sov för första gången på tre, fyra dagar i natt. Jag var vaken, jag kan inte riktigt slappna av.
– En av Hawaiis öar, Big Island har också vulkanutbrott och vi har haft jordbävningar de senaste veckorna. De har i och för sig varit små men samma kväll som tsunamin slog till hade Big island också en jordbävning som ungefär en femma på skalan. Man inser ju att det fortfarande kan komma tsunamilarm.
– Det är ju efterskalv också i Japan och med tanke på att det var den andra stora jordbävningen på mindre än en vecka så är man vaksam. Igår rörde sig folk mest i närheten av hotellen och hellre vid poolen än på stranden.
Hur är stämningen på Hawaii bland befolkningen?
– Just nu är livet ganska normalt, men folk är nog fortfarande chockade och lite vaksamma. De flesta turisterna här är från Japan, så det är svårt att komma fram på telefon och ibland även internet för belastningen är ganska stor. Alla vill förstås ringa hem och få kontakt med familjemedlemmar.
– Stämningen är väl ganska nere också, för en stor del av invandrarna här kommer från Japan. Alla känner någon som känner någon som drabbats.
– Nu finns också oron över att Fukushima kärnkraftverk kollapsat, då kan vi stå inför en nytt Tjernobyl. Hawaii är inte heller långt ifrån så kraftiga vindar och regn medför risk för radioaktiv strålning och spridning.
Vad händer nu?
– Vi reser väl hem nu i veckan, sa vida inget annat inträffar.
Läs mer i papperstidningen!

Karin Erlandsson