DELA

Skarvjakt uppmärksammas i riksmedia

Åland fick en hel del medieuppmärksamhet i riket under augusti månad. Hela 32 tidningar skrev om skarvjakten och åtta om rådjuret Rånja.
Ålandskontoret i Helsingfors har sammanställt Ålandsrelaterade nyheter i rikets finskspråkiga riks- och lokaltidningar och etermedia.
Att skarvjakten inleddes på Åland i början av augusti berättade 32 tidningar och sex inslag i etermedia. Det spöklika landskap som fåglarna skapar med sina spillningar och de omfattande skadorna de orsakar på fisket har diskuterats flitigt i media, och i flera inlägg har man efterlyst jakttillstånd på skarv även på fastlandet. Helsingin Sanomat hade följt med ålänningarna Johan Mörn och Sebastian Nordin på skarvjakt.
Finlands miljöcentral efterlyser rapporter om ett speciellt ljusfenomen som på en mörk höstkväll får havet att skimra i turkosfärgens olika nyanser. ”Mareld” har redan under ett par år observerats i de grunda vikarna på Föglö på Åland, men den lysande, giftiga algarten som orsakar fenomenet är än så länge en nykomling vid Finlands kust. 12 tidningar berättade om observationerna på Åland.

Rånförsöket
Åtta tidningar publicerade Nya Ålands artikel om rådjuret Rånja som familjen Nordberg har tagit hand om sedan i maj.
Tolv tidningar berättade att rederiet Finnlines har fått en räkning på över 22.000 euro från Gränsbevakningsväsendet för oljeutsläppet som förorenade delar av Skärgårdshavet mellan Nådendal och Åland i mars.
Femton notiser skrevs om polisundersökningarna kring rånförsöket i Mariehamn.
35 tidningsnotiser och två tv-inslag i Nelonen Urheilu-uutiset rapporterade om Paf Opens i beachvolley och IFK Mariehamns framgångar i Veikkausligan fick utrymme i 28 tidningsartiklar.

TANJA LÖNNQVIST

tanja.lonnqvist@nyan.ax