DELA

Skarp kritik mot köpet av bokningssystem

LAGTINGET. Finansutskottet är kritiskt till landskapsregeringens upphandling av bokningssystem för skärgården. Trafikministern Runar Karlsson (c) får svidande kritik även från de egna leden.
Efter två år har man ännu inte lyckats genomföra en internetbaserad bokning.
Tanken med bokningssystemet för skärgårdstrafiken som köptes in för två år sedan finns ännu inte tillgängligt för alla på internet. Än så länge går det bara att boka per telefon hos Ålandstrafiken.
Landskapsrevisorerna har tidigare påpekat att upphandlingen av bokningssystemet för skärgårdstrafiken inte var den bästa. Nu späds kritiken på av ett enigt finansutskott.
– Kravspecifikationen i samband med upphandlingen var bristfällig. Landskapsregeringen bör överväga att anlita externa experter vid nästa upphandling av komplicerade system, sa finansutskottets ordförande Gun Carlson (c) i gårdagens lagtingsdebatt.
– Det är synd att det blev så här. Bokningssystemet skulle ha varit tillgängligt för alla. Nu krävs mer budgetanslag och utskottet uppmanar landskapsregeringen att skynda på så att så att systemet är tillgängligt till sommaren 2008.


”Snudd på katastrof”
Veronica Thörnroos (c) spädde på kritiken mot den egna trafikministern.
– Det får inte vara så här. Ingen kommer till skärgården om det inte är enkelt att boka plats på färjorna. Jag är ledsen att det är centern som suttit som trafikminister i den här frågan.
Bedrövad var också Mats Perämaa (lib).
– Att upphandlingen har misslyckats är snudd på katastrof med tanke på den turistiska utvecklingen i skärgården. Jag tror att vi måste göra en ny upphandling eftersom det aldrig kommer bli möjligt för vem som helst att boka i det här komplicerade systemet.


”Systemet är bra”
Ansvariga ministern Runar Karlsson hade inte mycket förståelse för kritiken. Hans övertygelse är att det system som nu finns kommer att fungera utmärkt när det görs tillgängligt för allmänheten.
– Systemet är mycket bättre än det gamla. Det är bara fråga om när det ska släppas ut. Vi vill inte hamna med halvtomma färjor för att folk bokar och sedan inte bokar av.

ANDERS SIMS

anders.sims@nyan.ax