DELA

Skärgårdsprotest mot försämrad hälsovård

– En dygnet runt hälsovårdarberedskap är absolut nödvändig, betonar skärgårdskommunerna Brändö, Kumlinge, Kökar och Sottunga.
I dag uppvaktades landskapet i beredskapsfrågan som skärgårdskommunerna anser att sist och slutligen handlar om politik.
För andra gången på kort tid fick landskapsregeringen ta emot en uppvaktande skärgårdsdelegation. Förra gången handlade det om skärgårdstrafiken, nu var det den försämrade hälsovårdsberedskapen som var i fokus.
– Båda frågorna är livsviktiga för oss, de är grundstenarna för vår existens. Därför handlar det här sist och slutligen om politik. Landskapsregeringen måste ta ställning till hur vi skall leva i skärgården, sade Stig Brolin, kommunstyrelseordförande från Kökar.
De förtroendevalda ledarna i Brändö, Kumlinge, Kökar och Sottunga och deras direktörer är djupt kritiska till och oroade över att man har begränsat hälsoberedskapen i kommunerna.
Argumenten är många. Skärgårdsborna tvingas vänta längre på hjälp än de som bor på fasta Åland och 5 procent av Ålands befolkning blir utan möjlighet till snabb vård på nätterna. Grundtryggheten försämras eftersom snabb professionell hjälp vid kritiska sjukdomsfall saknas och dessutom drabbas äldreomsorgen i kommunerna.
Läs mer i fredagens Nya Åland.

TITTE TÖRNROTH-SARKKINEN

titte.tornroth@nyan.ax