DELA

Skada på parabol stör kanaler

Störningarna och avbrotten på tv-kanalerna i Mariehamns kabelnät de senaste dagarna beror på en skada i en parabolantenn, troligen orsakad av åska och stora mängder regn.
Ny del är beställd. Just nu står TV3, Viasat Sport 1 och MTV3/Leffa stilla, meddelade MCA vid 19-tiden på onsdagskvällen.
– Vi har beställt ett nytt parabolhuvud från Sverige och så fort vi får det monteras det på plats. Vi försöker få igång kanalerna så fort som möjligt, exakt när vågar jag inte säga. TV3 kan man ju se analogt, om det nu är till någon tröst, säger Ove Andersson, vd för MCA.
Med största sannolikhet är det de senaste dagarnas åsk- och regnoväder som skadat parabolen.
– Även om inte åskan slår ned i parabolen påverkas den av de enorma urladdningar som finns i luften. Ur den aspekten är det högt belägna Vattentornet sämsta tänkbara plats för att ha parabolerna på, konstaterar Ove Andersson.


Högt upp dålig plats
Vattentornet valdes som plats på den tiden då alla tv- och radiosignaler togs emot med vanliga tv-antenner.
– Men den tiden är förbi, åtminstone för MCA:s del. Vi tar i dag emot samtliga signaler från satellit och då behöver man inte vara högt upp, det räcker med fri sikt, förklarar Andersson.
MCA ser sedan en tid över möjligheten att flytta hela mottagningsanläggningen till en lägre belägen plats.
– Vi har fått anstånd att vara kvar i Doktorsvillan i ytterligare ett och ett halvt år, så senast sommaren 2008 bör vi ha hittat en ny plats för både antenner och kontor, säger Ove Andersson.