DELA

Sjukdom ger dig fördelar

Det blir knäpptyst i salen på hälsomässan när Erick Marcus Jensen ställer frågan:
– Kan sjukdom ge några fördelar?
Så är vi i och för sig bara tre i publiken.
– Jo, svarar han. Kravlöshet.
Erik Marcus Jensen är affärsmannen från Danmark som gett upp allt.
I fjol somras testade han att cykla från Köpenhamn till Rom helt utan pengar. Han tiggde sig fram. Det gick bra. Han ville på så sätt marknadsföra en ny slags el-cykel.
Resan blev, enligt honom, ett exempel på att den som tar tag i sitt liv och gör det man verkligen vill, har större chans att bibehålla sin hälsa.
Jensen börjar med att berätta att han började fundera på sjukdom och hälsa när hans son blev sjuk.
– Vi prövade på alla möjligt och omöjliga sorters behandlingar. Vissa lindrade ett tag. Men symptomen kom alltid tillbaka. Det var då jag började undersöka orsakerna bakom sjukdom. Jag ville veta vad som ger ohälsa. Jag utbildade mig till healer.

Ta ansvar
Jensens grundtes är att människan själv måste ta ansvar för sin hälsa. Alltför många lägger i dag alltför stort ansvar hos sina behandlare, och terapeuterna säger sig göra allt de kan, men det räcker inte.
Konceptet låter i grunden enkelt. Man måste förändrar attityden gentemot sig själv och sin omvärld och därmed sitt beteende. Men det är lättare sagt än gjort.
– Den cancersjuke som får höra att han bara hade ett par månader kvar att leva började göra allt det han egentligen ville i livet. Han åt en hamburgare och njöt av det. Det kunde vara hans sista. Han njöt av regnet. Det kunde vara hans livs sista. Han tog tillbaka sitt liv och gjorde det han ville. Då började han tillfriskna.
Självklart överlevde mannen de två månaderna. Hur länge får vi inte veta. Men han mådde bra när han levde, den saken är klar.
Läs mer i papperstidningen!

Kiki Alberius-Forsman