DELA

Sjöfartsmuseet ärver en halv miljon

Ålands sjöfartsmuseum ärver stora delar av sjökapten Justus Harberg och hans fru Ebbas tillgångar.
– Vi är jätteglada, det här var helt otippat, säger sjöfartsmuseets chef Hanna Hagmark-Cooper.
Förra veckan fick Ålands sjöfartsmuseum ta del av Justus och Ebba Harbergs testamente. Paret Harberg hade inga egna barn och stora delar av deras tillgångar valde de därför att donera till museet.
– Vi har inte räknat på den exakta summan men det ligger runt 600.000 euro, säger juristen och boupptecknaren Ken Lindberg.
För Hanna Hagmark-Cooper kom beskedet som en fullständig överraskning.
– Det är helt fantastiskt att Justus och Ebba har gjort det här för oss, pengarna kommer många till gagn på det här sättet, säger hon och tillägger att donationen även är en bekräftelse för personalen på att de gör ett värdefullt jobb.


Speciell relation
Sjökaptenen och diplomekonomen Justus Harberg från Mariehamn avled den 27 december 2009 i en ålder av 84 år. Han arbetade med sjöfart i någon form i hela sitt liv.
Åren 1946-1958 tjänstgjorde han bland annat på åtta av Rederi Ab Gustaf Eriksons fartyg som styrman eller befälhavare. Han var också ombudsman för Ålands redarförening 1967-1974 då han utsågs till dess vd och verkade till 1989.
Ebba följde maken på många av hans seglatser. Hon avled år 2007.
Hagmark-Cooper har själv en speciell relation till Justus Harberg. Det var han som såg till att hon kom till havs och började doktorera.
– Vore det inte för honom satt jag nog inte på den här stolen, säger hon.


Fler utställningar
I testamentet står det uttryckligen att pengarna inte får användas till administrativa kostnader utan enbart till utbyggnad. Men en utbyggnad och renovering är redan påbörjad och Hagmark-Cooper hoppas kunna använda pengarna till att utveckla museet överlag.
– Det blir en sak för styrelsen att diskutera men jag skulle gärna se pengarna som en grundplåt för ett pedagogiskt program, säger hon.
Museet har länge velat rikta sig mer till de lokala skolorna och man tycker att det är viktigt att åländska barn får lära sig mer om sjöfart. Pengarna skulle även göra det möjligt att ta in större utställningar varje år.
– Det finns oerhört mycket att ta in konstmässigt och vi skulle gärna öka interaktiviteten också, säger Hagmark-Cooper.
Boupteckningen sker den 19 maj.

TANJA LÖNNQVIST

tanja.lonnqvist@nyan.ax