DELA

Silja Symphony kraschade landgång

Ett tekniskt fel på bogpropellern i samverkan med den hårda vinden gjorde att Silja Lines m/s Silja Symphony körde in i den nedre landgången vid kaj 4 i Mariehamns Västerhamn vid midnatt natten till onsdag.
Olyckan skedde när fartyget var på väg ut från kaj 3 för vidare färd mot Helsingfors på väg från Stockholm.

Skrothög
Enligt hamndirektör Jan Sundström i Mariehamn är landgången vid kaj 4 helt förstörd.
– Den ligger som en skrothög på kajen och skywayen är vind. Vi måste bygga en helt ny landgång och det blir en miljonaffär i euro.
Han beräknar att det tar minst fem månader innan en ny landgång är på plats. Under dagen skall det undersökas ifall den övre landgången på kaj 4 som går till däck 7, går att använda. Passagerarna på Viking Lines Amorella som kommer till Mariehamn idag kl. 14.10 får i alla fall gå i land via bildäck.

Ingen skadad
Ingen människa skadades vid olyckan. Bara 20 minuter tidigare hade kajen använts av Viking Lines Mariella. Landgången, den som går till däck 5, träffades av Silja Symphonys bog och störtade till marken.
Silja Lines informationsdirektör Tuomas Nylund visste inte på förmiddagen vad som orsakade felet på bogpropellern.
– Men skadorna på fartyget blev små och efter besiktning kunde fartyget lämna Mariehamn två timmar försenat.
En del ommöbleringar blir det i hamnen på grund av olyckan. Silja Festival flyttas till kaj 4, medan Viking Lines Mariella och Amorella får klara sig några månader med en landgång, under förutsättning att dagens undersökning visar att den kan användas.

ULF WEMAN

ulf.weman@nyan.ax