DELA

Sifferspäckat om statligt ägande och privatisering

Det var minst sagt faktaspäckat när handelskammaren och landskapsregeringen på tisdagen bjudit in experter på statligt ägande för att diskutera de ”på Åland högaktuella frågorna”.
En stor dos statistik och information men få konkreta tips och svar gällande åländska förhållanden.
Politiker, tjänstemän och näringslivsrepresentanter i publiken ställde frågor men fick ofta till svar att deras frågor egentligen hade en politisk karaktär och var därför knepiga att svara på för experterna, finländska finansrådet Arto Honkaniemi och svenska specialrådgivaren Lars Erik Fredriksson.
– Vad kan ni ge för tips till Åland, om vi skulle följa efter utvecklingen i Finland och Sverige. Mot mer bolagisering och privatisering?, undrade föglöföretagaren Otto Hojar.
– Ser man till hur det resoneras på EU-nivå så handlar det mycket om post, telekom, järnväg och övrig infrastruktur. Så det kunde eventuellt vara rätt ända att börja i, svarar Lars Erik Fredriksson.

När privatisera
Minister Katrin Sjögren (Lib) frågade experterna om de trodde att den lilla marknaden och kravet på näringsrätt kan ställa till problem för Åland i frågor som dessa.
– Jag måste tyvärr erkänna min okunskap när det gäller näringsrätten. Men när det gäller små marknader så visst kan det uppstå problem om det handlar om en väldigt liten och lokal grej, men det beror helt på förutsättningarna, säger Lars Erik Fredriksson.
– När anser ni att man bör ta nästa steg, från bolagisering till privatisering, frågade Mats Engblom vid Posten Åland.
Det är nog nästan en politisk fråga, svarade experterna.
Läs mer i papperstidningen.

ANNA BJÖRKROOS