DELA

Shell-snäckan på väg bort

Shell söker köpare till alla sina servicestationer i Finland inklusive Shellstationen i Mariehamn.
– Vi fortsätter med verksamheten precis som tidigare men som företagare följer jag naturligtvis noga med hur försäljningsplanerna framskrider, säger Anders Holmberg på Shell i Mariehamn.
Det multinationella bensinbolaget Shell skall sälja sina verksamheter i Finland. Bolaget meddelar att dess strävan är att koncentrera de världsomspännande funktionerna till färre och större marknader.
Bolaget söker köpare bland annat för servicestationerna, enheterna för företags- och industriförsäljningen av bränsle samt för transport- och lagerverksamheten.
Shell har sammanlagt 325 bensinmackar, obemannade mackar samt restauranger, affärer och flygmackar i Finland.

Vill fortsätta
– Jag har tagit del av informationen om försäljningsplanerna och som företagare följer jag naturligtvis noga med hur försäljningsplanerna framskrider, säger Anders Holmberg som enligt avtal med ägaren oy Shell ab driver verksamheten vid Shellstationen i Mariehamn.
Holmberg vill inte spekulera om framtiden eller om sin egen roll under någon annan logotyp än snäckan.
– Men det är ju självklart att vi vill fortsätta i någon form, vi har sju anställda och eventuella nyanställningar är på gång. Vi ser framemot att fortsätta serva ålänningar och turister vid stationen i Mariehamn, säger han.
– Jag fortsätter med verksamheten precis som tidigare och just nu ser jag fram emot sommaren då vi har nattöppet. Arbetet rullar på som vanligt.

Lång tid
Ägarna till Godby service, som också hör till Shellkedjan, kan på grund av resa inte nås för en kommentar.
Enligt den finländska affärstidningen Kauppalehti vill Shell i första hand sälja hela sin verksamhet i Finland som ett enda paket. Shells vd, Henry Hellberg säger till tidningen att moderbolagets önskemål är att allting avvecklas.
Hellberg tror att försäljningen kommer att ta lång tid.
Kauppalehti har också hittat en potentiell köpare i SOK som driver ABC-kedjan.
– Vd Heikki Strandén erkänner utan onödiga krusiduller ABC:s intresse för Shells servicestationer, skriver Kauppalehti.

Också Sverige
Shell, som tillverkar olja och gas, flytande naturgas samt kemikalier, är näststörst i världen med affärsverksamhet i över 100 länder. Bolaget bildades 1907 då ett holländskt och ett brittiskt företag gick ihop för att bättre kunna konkurrera med amerikanarna.
Shell har för avsikt att avstå från 15 procent av sin raffineringskapacitet och 35 procent av sin återförsäljning i världen. Bolaget säljer också verksamheter i Sverige, Storbritannien, Tyskland och Afrika. Shell har redan såld en del av sin verksamhet i Frankrike, Grekland och Nya Zeeland.
Finländska Shell har 325 anställda. Bolagets omsättning var 934 miljoner euro år 2008.

TITTE TÖRNROTH-SARKKINEN / FNB

titte.tornroth@nyan.ax