DELA

Shell förhandlar om försäljning till St1

Energibolaget Shell har inlett förhandlingar om att sälja sina funktioner i Finland och Sverige till bensinkedjan St1.
– Det ska bli intressant att se vad som händer, men vi har ett franchiseavtal med Shell och det känns tryggt, säger Anders Holmberg på Select.
Shell har verksamhet på 225 platser i Finland och cirka 340 i Sverige. På Åland finns Shell Select i Mariehamn och Shell i Godby. Anders Holmberg på Select tog del av planerna genom ett internmejl som skickades ut av Shell i går.
Tack vare sitt franchiseavtal behöver inte Selects personal vara oroliga för sina jobb på ett bra tag framöver. Huruvida Select skulle fortsätta med samma profil, med snäckan-logga och allt vad det innebär, vid en försäljning är i dagsläget oklart.
– För oss är det bara att åka med på tåget, men visst kan ju villkoren förändras med nya ägare, säger Holmberg. Men när de ser på Mariehamn som område ser de nog att vi har en bra position och att vi nyligen har gjort stora renoveringar, säger Holmberg.
Han är överlag inte särskilt orolig för framtiden men är förvånad över att allt har gått så snabbt.
– Det har ju varit på gång sedan i våras men nu plötsligt verkar det alltså finnas en köpare, säger Holmberg.
Shell ville på torsdagen inte uppge någon tidsplan för förhandlingarna.
– Vi kan inte heller ge ut noggrannare detaljer just nu, sade Henry Hellberg, vd för Shell Finland till FNB.
Shell meddelade i våras att bolaget tänker sälja en del av sina finländska funktioner. Bolaget har som strategi att koncentrera verksamheten till färre, men större marknader.

Tanja Lönnqvist

tanja.lonnqvist@nyan.ax