DELA

Seglinge först med nya fibernätet

Fibernätet i nordöstra skärgården är igång. Seglinge by i Kumlinge är först till att bli uppkopplad till det nya fibernätet. Från att ha haft den långsammaste uppkopplingen kan nu byn stoltsera med att för tillfället ha snabbaste uppkopplingen på Åland.
Efter sex års planering, hårt arbete och guppar på vägen kan eldsjälarna bakom fibernätet i Brändö och Kumlinge lova uppkoppling till alla abonnenter före årsskiftet.
– Seglinge har gått från u-land till it-land.
Eldsjälarna bakom fibernätet i Brändö och Kumlinge är entusiastiska när första uppkopplade hushållet visas upp för media.
Seglinge i Kumlinge blev med sina 40 invånare den första byn som kunde ta fibernätet i bruk.
– Vi hade som mål att de som har det sämst ska få fibernät först. Seglinge har haft den absolut sämsta uppkopplingen, säger Bengt Ejvald, medlem i styrelsen för BKF.
På Seglinge har man tidigare kunnat surfa med en snabbhet på 50 kbit, nu är kapaciteten som bäst 50 Mbit.
– 1.000 gånger bättre, säger Jim Eriksson, kommundirektör i Kumlinge och styrelsemedlem i BKF.
Seglinge är också första anslutningspunkten för fibernätet som ansluter från Vårdö.
– Det är en milstolpe för oss, säger Jim Eriksson.
Han beskriver vägen till inkopplingen som guppig och krokig, men poängterar att före jul skall alla abonnenter ha möjlighet att använda nätet.


Färja bröt kontakten
Thomas och Annika Fredriksen på Seglinge har nu alla möjligheter till snabb kontakt med omvärlden.
– Förr fick jag öppna dörren och hänga det mobila bredbandet i taket för att få kontakt. Varje gång Finlandsfärjan åkte förbi bröts anslutningen.
Nu kan hela familjen njuta av den snabbare uppkopplingen. Thomas är anställd på Seglingefärjan och får även nytta av den snabbare uppkopplingen i sitt jobb. All information till och från färjan gjordes via e-post. Innan fibernätet kunde det ta en och en halv timme att koppla upp sig på nätet och det innebar att telefonen på Seglingefärjan var upptagen under den tiden.
– Om något går sönder nu kan jag ta en bild och skicka med e-post. Det är enklare än att försöka förklara över telefon.


Även telefoni
Förutom internet ska familjen Fredriksen använda sig av telefoni via fibernätet.
– Vi har köpt en Skypetelefon så det blir i princip gratis att ringa, säger Thomas.
Har du börjat använda datorn mer efter att ni kopplades till fibernätet?
– Det är ju bara en vecka, men helt klart har jag det. Jag har inte tid att fiska mer (skratt).
Betydelsen för en liten by som Seglinge med 40 invånare är stor. Thomas Fredriksen påpekar att bara bygget av fibernätet berikade byn med en familj till när den ansvarige för bygget av fibernätet Panu Lindberg valde att flytta till Seglinge. Man har också inflyttare som kan arbeta på distans tack vare fibernätet.
Kaj Törnroos i BKF:s styrelse ser också att fibernätet fungerar som en säsongsförlängare för dem som vistas mycket på somrarna i kommunen och nu får möjlighet att sköta en del av arbetet via ett snabbt internet.


Flera aktörer
Flera aktörer är inblandade i fibernätet för Brändö och Kumlinge. Först och främst har själva kommunerna byggt stomnätet. Av det totala kostnaden på 1,6 miljoner har kommunerna fått stöd 1,1 miljoner av EU och Ålands landskapsregering. Kostnaden per kommun blir 250.000 euro.
– Det räknar vi med att få tillbaka bland annat genom linjehyror och inbesparing av internetkostander, säger Bengt Ejvald.
Andelslaget Brändö Kumlinge Fiber (BKF) står för utbyggnaden av distributionsnätet, det vill säga fiberkabeln som dras från centralen till abonnenterna. Deras verksamhet bekostas genom abonnenternas avgifter. För projektledningen står Skärgårdsnäten ab, ett företag som förser Åbolands skärgård med fibernät.
– Vi i styrelsen för BKF är inte teknisk sakkunniga utan behöver någon som är det, säger Jim Eriksson.
Hannet ab, ett Borgåföretag, representerat av Panu Lindberg, står för det praktiska arbetet med att dra ledningar. Slutligen är det Daimler Finland som försett projektet med den aktiva utrustningen, det vill säga det som gör att informationen kan färdas i kabeln.

NINA SMEDS

nina.smeds@nyan.ax