DELA

Satsar på egen hydrokopter

Tjugga, tjugga, tjugga. Segt mal startmotorn på.
– Pumpa lite med chocken, hojtar idétekniker Kendar Blomqvist.
Han är nybliven och stolt ägare till en hydrokopter. Vid spakarna sitter kompisen och förste styrman Göran Nordberg och försöker få pärlan att starta.
Vrooom. Med ett ljudligt vrål kommer motorn igång. Segt drar hydrokoptern iväg från Nabbens strand. Solen skiner, snön gnistrar och vädret är underbart vårigt men som hydrokopterföre är det inte bästa tänkbara. Snarare tvärt om.
Mängderna med tung och blöt snö gör att hydrokoptern löper trögt och dessutom har svårt att ta sig igenom de snövallar som bildats av vinden här och där. Sakta accelererar den trots allt och kommer upp i fart. Motorn dundrar på med allt högre ljud då Nordberg kör några varv ute på Slemmerns is. Samtidigt berättar Blomqvist hur det kom sig att han blev ägare till en hydrokopter.
– Jag hade grunnat på att skaffa en hydrokopter en tid. Jag brukar titulera mig idétekniker men har också jobbat som svetsare i trettio års tid. Att fixa och greja med gamla maskiner är skoj. Jag har bara ägt hydrokoptern i tre veckors tid men har redan flera förbättringsidéer som jag ska sysselsätta mig med under sommaren, säger han ivrigt.

Flexibel
Hydrokoptern är onekligen en häftig uppenbarelse då den sveper fram över isen. Topphastigheten för maskinen ligger på hela 130 kilometer i timmen men marschfarten är någonstans mellan sextio och sjuttio.
– Det gäller att hela tiden ha blicken fäst 100-150 meter framför sig då man kör. Säkerheten sätter vi absolut i främsta rummet, säger Blomqvist då han följer med hydrokopterns cirklande rörelser på isen.
Blomqvist är numera pensionär men kommer att sysselsätta sig en aning med att frakta folk med hydrokoptern. Han erbjuder sina transporttjänster över hela Åland.
– Det här kommer att vara lämpligt för folk som vill ta sig ut till öar och holmar i skärgården. Med hydrokoptern kan man lugnt köra över de mindre rännorna i isen som förbindelsebåtarna använder. Det gör den till en flexibel farkost, säger han.

STAFFAN BJÖRKELL
redaktion@nyan.ax