DELA

Samarbete ska rädda bybutiker i Kumlinge

Gemensamma beställningar ökar utbudet och lockar kunderna till att handla i sin butik anser styrelserna för butikerna på Kumlinge, Enklinge och Seglinge.
Nu inleder man samarbete.
Kumlinges tre butiker har inlett ett nära samarbete. Företrädare för Enklingebutiken Ab, Seglinge Ahl och Kumlinge Ahl träffades häromveckan och kom överens om att sköta inhandlingen av varor till butikerna gemensamt.
Satu Numminen, som sitter i Seglinge Ahl:s styrelse säger att butikerna ville ha ett möte om samarbete och om utveckling eller avveckling. På mötet beslöt butikernas representanter att man inleder samarbete direkt. Enklingebutikens anställda som åker till en partihandel i riket köper även in åt de andra butikerna.
– Det blir inte nödvändigtvis billigare, men butikerna får ett bredare sortiment, säger Numminen.
Då kan butikerna tillgodose specialbeställningar i större grad och få lokalbefolkningen att handla i bybutiken.

Basvaror
Man gör också gemensamma beställningar på mjölkprodukter och trädgårdsprodukter som då kan tas i större partier och delas på tre enligt behov. Vissa mjölkprodukter måste man ta in hela lådor av och exempelvis 12 burkar gräddfil, som är en låda, kan vara för mycket för en butik under lågsäsong.
Genom gemensamma beställningar kan butikerna dela upp en låda mellan sig. Lastbilen levererar en del på ett ställe och fortsätter sedan med resten till de följande. Även det här breddar sortimentet på basvaror.
Nu när våren närmar sig ska också trädgårdsprodukter beställas in. Jord och torv kommer på transportpallar och det innebär att oberoende om man tar en pall eller tre måste man beställa en hel lastbil för transporten.
– Transportkostnaden per säck blir stor. Men med samarbete kan man ta en gemensam bil och ha en större beställning.
Läs mer i papperstidningen!

Nina Smeds