DELA

Sajten räknade inte med så många kommentarer

Ungdomssajten som förra veckan länkade till en bild på en åländsk klass säger att kommentarerna spårade ur.
– Detta är första gången en länk har fått över 1.000 kommentarer på vår sida, säger administratören.
Nya Åland berättade förra veckan om hur ett klassfoto från en åländsk skolklass lades upp på en svensk sajt och som resulterade i en massiv kommentarsstorm. Utöver kränkande omdömen i ord har vissa elever, i synnerhet en, monterats in i bilder – många av dem med pornografiskt innehåll.
Samma dag som Nyan berättade om vad som hänt, tog sajten bort både möjligheten att kommentera under fotot och i tråden på forumet. En Facebookgrupp samt flera Youtube-klipp har också försvunnit efter påpekanden.
Administratören bakom sidan säger att syftet är att skapa en humorsajt.
– Det finns inte direkt någon tanke med innehållet utan det är mer att vi länkar till det som våra användare tipsar oss om, säger han till Nyan.

Svårt hålla koll
Han uppskattar att målgruppen är män i åldern 16-30 år. Personerna bakom sidan har satt upp vissa regler för användarna, men slår sig samtidigt fri från det yttersta ansvaret.
– Vi har lite olika regler om vad vi länkar till, vi försöker hålla oss till svensk lag. Men vi ”hostar” aldrig något av materialet utan vi länkar bara till sådant som redan finns på internet.
Finns det någon kontroll av vad som postas bland kommentarerna?
– Ja, vi försöker hålla så bra kontroll som det går. Men vi är bara tre personer som jobbar med sidan så det är svårt att hålla koll på allt. Däremot har vi en relativt passiv ställning till att radera kommentarer då vi inte gillar censur, säger administratören.

Såg bara humor
Innan kommentarsfunktionen stängdes av för klassfotot från Åland, hade över 123.000 klick registrerats och mängder av med kommentarer och bilder postats.
– Detta är första gången en länk har fått över 1.000 kommentarer på vår sida och vi var inte direkt förberedda på att det skulle bli en sådan succé. Till en början såg jag bara det humoristiska i det och trodde faktiskt att han tog det på rätt sätt. Men när jag fick reda på att han inte tyckte detta var roligt så valde jag att ta bort kommentarerna för länken.
Vad tycker ni om att en privatperson utan sitt medgivande blir föremål för en så vildvuxen debatt?
– Utan medgivande vet jag inte om man kan kalla det eftersom klassen poserar med texten (hemsidans namn, reds. anm), samt tipsade oss om en länk till bilden.

Dags dra gräns
Om en privatperson upptäcker att sajten har länkat till en bild på dem, hjälper det inte att höra av sig till administratören vi pratat med, eller hans kollegor. Utan det är sidan där bilden ursprungligen finns som bär ansvaret, enligt dem.
Sajten har redan bannlyst flera användare som fortsatt driva med klassbilden. En vild diskussion om borttagningen av kommentarerna har startat på sidan med flera läger och redan har flera hundra kommentarer postats i ämnet. Sidans skapare står dock för att de nu valt bort möjligheten att kommentera själva bilen ytterligare.
– Någonstans måste vi försöka dra gränsen, och det var dags att göra det nu.

MALIN TILLSTRÖM

malin.tillstrom@nyan.ax