DELA

Så undviker du svininfluensa-viruset

Det finns några enkla, internationellt spridda tips för hur man kan göra för att inte få i sig svininfluensaviruset som tar sig in i kroppen genom näsan, svalget och ögonen.
Vid en global epidemi är det nästan omöjligt att undvika bli smittad av H1N1-viruset. Men man kan göra ganska mycket för att viruset inte ska spridas i ens kropp.
1. Tvätta händerna. Tvätta ofta och ordentligt med tvål och vatten – och med handsprit efteråt om du vill – och sjung under tiden Blinka lilla stjärna där. När sången är slut är händerna rena.
2. ”Händerna-bort-från ansiktet”. Motstå alla frestelser att beröra någon del av ansiktet. Gnugga inte ögonen, vät inte fingret när du bläddrar i tidningar som andra har läst, rör inte vid munnen med händerna och håll inte i sådant som du stoppar i munnen om händerna inte är precis nytvättade.

Gurgla med salt
3. Gurgla med saltvatten. Gurgla två gånger om dagen med varmt saltat vatten (använd ett antiseptiskt munvatten om du inte litar på salt). Det tar 2-3 dagar för H1N1-virus i svalget/näshålan att föröka sig så mycket att det uppstår karakteristiska symptom.
4. Städa näsan. Rengör även näsborrar/näshåla åtminstone en gång om dagen med varm saltat vatten. Om du inte vill använda en antiseptisk nässpray eller en sköljskål kan du åtminstone snyta näsan ordentligt och putsa näsborrar/näshåla med en bomullspinne doppad i saltvatten.
5. Drick varmt. Drick hett kaffe, te eller saft så ofta du kan. Att dricka varma vätskor har samma effekt som gurglande, men flyttar viruset i motsatt riktning. De sköljer ner de virus som annars skulle föröka sig. I magen kan virusen inte göra någon skada.
6. Ät C-vitamin. Finns i citrusfrukter och vitkål. Zink förbättrar upptagningen av C-vitamin.
Tipsen, som gäller vid all influensaspridning, har förmedlats till Nya Åland av Rainer Nyberg, pensionerad professor i Vasa. (ao)