DELA

Så här ska Föglöfärjan se ut

– Jag är jättenöjd att vi fått det här bygget till stånd. Den nya färjan behövs verkligen, säger trafikminister Runar Karlsson, efter att han i tisdags deltog i nya Föglöfärjans kölsträckning på varvet i Litauen.
Nybygget anses unikt med sina isbrytaregenskaper och handikappanpassning.
Cirka hundra personer deltog när den av Ålands landskapsregering beställda färjan kösträcktes på BLRT Shipbuildings varv i handelsstaden Klaipeda i Litauen.
Traditionsenligt placerades mynt i nybyggets skrov, en åländsk daler och en litauisk litas.
– Det var en storslagen tillställning med musik, högtidliga tal, stor buffé och pompa och ståt, säger trafikminister Runar Karlsson då Nya Åland talar med honom på torsdagen.
– Varvet ser väl den här beställningen som en nyckel till den finländska och nordiska markanden, säger han.


Unikt fartyg
Byggnadskontraktet undertecknades i februari 2007 och enligt planen ska allt vara färdigt i slutet av nästa år. Fartyget byggs sektionsvis och har nu tagit form ungefär upp till däckshöjd.
Den nya Föglöfärjan är designad för att gå i trafik året runt och klarar, om en sådan situation skulle uppstå, utan problem även av att trafikera både södra och norra linjen.
Bygget beskrivs som unikt. Fartyget kommer att ha isbrytaregenskaper, kan lasta och lossa i båda ändar och har propellrar både i för och akter så den kan köra linjetrafik utan att svänga, är handikappanpassad enligt EU-direktiv samt utrustad med sprinklersystem.
– Men alla våra skärgårdsfärjor är ju mer eller mindre unika i världen. Det är något vi märkt till exempel när vi försökt hyra ut på totalentreprenad, att det blir svårt eftersom det inte går att få tag i begagnade fartyg av detta slag, säger Runar Karlsson.


Modell på 4 meter
Bygget följs på nära håll även av finländska myndigheter. Fartyget är designat av marinarkitektfirman ILS oy i Åbo, som är kända för sitt arbete med isbrytare.
Under utvecklingsarbetet tog man även fram en fyra meter lång modell av fartyget, detta för att kunna testa sjö- och isegenskaper.
– Våra kontrollanter säger att varvet klarar kvalitetskraven galant, säger en mycket nöjd Runar Karlsson.

ANNA BJÖRKROOS

anna.bjorkroos@nyan.ax