DELA

Ryska familjen berömmer BB

Familjen Salikhov från Moskva var först med att köpa sin förlossning på BB i Mariehamn. Elisaveta, mamma till nyfödda Marianna, är mycket nöjd.
– Vi kommer gärna hit och föder också nästa barn!
Den 26 oktober föddes lilla Marianna på BB i Mariehamn. Hennes mamma Elisaveta och pappa Ravil Salikhov besökte först Ekenäs, där Mariannas storebror Artemij föddes för ett år och sju månader sedan och kom sedan till Åland i god tid inför förlossningen, nästan två veckor före.
De stannade i Mariehamn ända till för några dagar sedan. Nya Åland träffade familjen i en av de två nybyggda, lyxiga lägenheterna högst uppe i ett hus på Torggatan som förmedlingsföretaget Nordan ab hyr för ryska familjer med pengar som väljer att betala för att få föda sina barn utomlands. Bolaget har tidigare förmedlat föderskor till Ekenäs BB som stängde tidigare i år.
Ryskfödda Natalia Kåll, som driver företaget Nordan ab tillsammans med sin man Sixten Kåll, var med som tolk när Nya Åland hälsade på.


Letade på nätet
Ravil Salikhov berättar att det var självklart för familjen att söka sig utomlands när Elisaveta blev gravid med första barnet.
– Vi letade på internet efter lämpliga sjukhus i Spanien, Tyskland och till och med USA. Då hittade vi Nordan ab och Ekenäs BB och kom i kontakt med Natalia. Vi tyckte om hennes förslag och så bestämde vi att Artemij skulle födas i Ekenäs.
Orsaken till att familjer som hör till övre medelklass i Ryssland vill föda barn utomlands är, förklarar han, att kvaliteten och den medicinska vården och servicen är på en helt annan nivå än i Ryssland.
– Det finns fina sjukhus i Moskva, sjukhus som påminner om femstjärniga hotell där man kan beställa fast gåslever om man vill. Men förlossningsvården ligger 30-40 år efter den nivå som den håller utomlands. Papporna har i princip tillåtelse att vara med, men hela systemet är väldigt gammaldags.
Läs mer i papperstidningen!

Annika Orre