DELA

Riktig palaver när Nyan mätte valvindarna

Ska sossarna ta tillbaka sina röster i lagtingsvalet? Kommer Sverigedemokraterna in i svenska riksdagen?
Med ett blött finger i luften gick Nyan till Torget i lördags för att se vart de politiska vindarna blåser.
I lördags ordnades Palaver på Torget. Politiskt aktiva och intresserade hade samlats för att höra våra politiker diskutera under lättsamma former. Inspirerade av TV4 ordnades en åländsk version av Parlamentet där Lisa Bergqvist och Jörgen Pettersson agerade ”programledare”.
Med så många engagerade medborgare på samma plats tog Nya Åland tillfället i akt att spekulera med dem kring de kommande valen.
Anne-Helena Sjöblom sitter i socialdemokraternas styrelse och tror att det egna partiet kommer att gå framåt i Ålands lagtingsval som hålls om ett år.
– De har varit aktiva hela perioden. Regeringspartierna kan däremot ta stryk, det har varit knepigt för dem på flera sätt, säger hon.

Pelle-Jöns politik
Hon följer även svensk politik och tycker att det är ett spännande läge inför riksdagsvalet den 19 september. Men hon tycker att deras blockpolitik är förvirrande.
– Troligtvis blir det ganska jämnt. Men det vore förödande om Sverigedemokraterna fick många mandat, det blir bara Pelle-Jöns politik.
Monica Häggblom (C) är som de flesta andra vi pratar med inte särskilt insatt i finsk politik och vågar inte spekulera om nästa års riksdagsval. På Åland och Sverige tror hon på fortsatt borgerlighet.
– Centern har varit med och tagit flera svåra beslut under de dåliga tider som varit här och det har även alliansen i Sverige.
Viking Söderlund är intresserad av politik och hänger med så gott det går.
– Jag röstar liberalt så länge Gunnar Jansson (Lib) lever, säger han. De måste ha gjort mycket gott när vi har det så bra här, säger han.
Yvonne Sundbom-Korpi sitter i styrelsen för Obunden samling och tror att lagtingsvalet kommer bli en kamp.
– Liberalerna går nog tillbaka lite medan sossarna kan ta tillbaka några röster. Oppositionen går nog framåt överlag, de har hållt fast vid vissa ståndpunkter, säger hon.
I Sverige tror och hoppas hon på den borgerliga alliansen eftersom man kan behöva några år på sig på regeringspost.
Läs mer i papperstidningen!

Tanja Lönnqvist