DELA

Riksdagsutskottets besök slutar i fängelset

Det vimlar av rikspolitiker på Åland den här veckan.
Efter att riksdagens vice talman Seppo Kääriäinen (C) gästat landskapet på tisdagen kom svenska riksdagsgruppens kanslipersonal och riksdagsassistenter, med generalsekreterare Björn Månsson i täten, på studiebesök i går.
De skulle få infomation om lagtingets verksamhet och aktuella frågor av förste vice talman Gunnar Jansson, om Åland och EU av EU-enhetschef Andreas Dahlén, om statlig verksamhet på Åland av landshövding Peter Lindbäck, besöka Ålands riksdagsledamot Elisabeth Nauclér samt vindmöllorna på Båtskär och bjudas på middag av Paf och få information av vd Anders Ingves.

Framtidsutskott
I dag torsdag kommer riksdagens framtidsutskott. De får information om självstyrelsen och lagtingets verksamhet av talman Roger Nordlund och lagtingsdirektör Susanne Eriksson, och träffar sedan flera olika näringslivsföreträdare samt näringsminister Torbjörn Eliasson och tar sig en titt på ÅCA:s biogasanläggning och Jomala kommuns flisanläggning.
På eftermiddagen blir det besök hos Elisabeth Nauclér och sedan middag under en segeltur med Albanus. På fredagen deltar utskottet i Vetenskapsakademiernas energidag på Alandica Kultur och kongress.
Riksdagens lagutskott är också här torsdag och fredag och får delvis samma information som framtidsutskottet.
Det statliga domstolsväsendet, landskapsåklagarämbetet och fogdeämbetet samt Ålandsdelegationens verksamhet och lagstiftningskontrollen bekantar de sig närmare med. På fredagen får de information om planerna på en revision av självstyrelselagen och om Pafs verksamhet.
Visiten avslutas med ett besök på fängelsemuseet Vita Björn.
MÅRTEN SUNDBERG
marten.sundberg@nyan.ax