DELA

Retpacks kamp får rubriker

Den pågående rättsprocessen mellan åländska Retpack Solutions och fastländska Palpa kallas i Riket för it-branschens David mot Goliat.
Retpacks kamp för rättigheterna till sitt eget datasystem skapar reaktioner.
Att ett litet it-företag som Krister Martells Retpack Solutions vågar sig på att stämma stora Suomen palautuspakkaus Oy, Palpa, har fått en av det stora dataföretaget CCC:s direktörer, Jarkko Vesa, att fatta pennan.
I Tietoviikko, Finlands mediabrobyggare mellan it-världen och företagen, skriver Vesa om den pågående patenttvisten mellan Retpack och Palpa. Han betecknar frågan som principiellt intressant för alla de mindre it-företag som samarbetar med och tvingas lita på stora bolag.

Ett datasystem
Patenttvisten handlar om Retpacks prisbelönta uppfinning ”Jara Optimax”. Det är ett patenterat datasystem som bland annat gör det möjligt att effektivt följa med och styra hanteringen av returförpackningar mellan tillverkaren och dagligvaruhandeln.
Martells uppfinning väckte intresse hos Palpa som är det företag i Finland som ansvarar för återvinningen av flaskor och burkar och också för att tekniken kring återvinningen utvecklas. Statliga Alko är en av Palpas delägare och miljöministeriet har anknytning till företaget.

Palpa kopierade
Retpack och Palpa inledde 2006 ett samarbete som snart fick ett abrupt slut i och med att Palpa, enligt Retpack, kopierade det nya datasystemet.
– Vi samarbetade kring att bygga upp det nya systemet, sedan slutade Palpas medarbetare svara i telefonen och på e-posten, berättade Krister Martell i höstas i en artikel i Nya Åland.
Datasystemet dök senare upp som en länk i Palpas landsomfattande burk- och flaskåtervinning, en verksamhet som omsätter hundratals miljoner årligen.

Ekonomiska problem
I slutet av år 2008 stämde Retpack Palpa för patentstöld och sedan dess ligger fallet i Helsingfors tingsrätt.
Retpack kräver, utöver rätt till sin egen patent, ersättning och att Palpa förbjuds att använda datasystemet tills tvisten är avgjord.
Kravet på att släcka ned det omtvistade dataprogrammet fick både föreningen för dagligvaruhandeln i Finland, PTI, och miljöministeriet att protestera. Motiveringen är att det skulle innebära både ekonomiska och miljömässiga problem om Palpas system förbjöds om också bara tillfälligt.

Inflytelserika vänner
Jarkko Vesa konstaterar i Tietoviikko att reaktionerna visar att Palpa har inflytelserika vänner och han jämför därför patenttvisten med den mellan David och Goliat.
Vesa hoppas att David, det vill säga Retpack Solutions, kommer att kunna slutföra en dyr rättsprocess som redan nu har manglats i över ett år i Helsingfors tingsrätt.
Han betonar vikten av att rättvisa i dylika fall skipas snabbt så att även små företag har möjlighet att söka juridisk prövning utan att företagets alla pengar går till juristernas löner.

TITTE TÖRNROTH-SARKKINEN

titte.tornroth@nyan.ax