DELA

Räven har besökt flera stugor

Det visar sig att många i Lemland mött den tama räven som Nyan berättade om förra veckan. Flera har matat den, andra är rädda att den ska orsaka skada på husdjuren.
Förra veckan berättade vi om den orädde räven som visat sig på Herrön i södra Lemland. Leif Öhman, stugägare i området, undrade varför ”Mikkel” inte blev rädd av hans närvaro och undrade om någon visste något mer om räven.
Flera läsare har hört av sig både till honom och redaktionen. Mauno Tuominen är en av dem. Han köpte nyligen stuga på Herrön och har redan mött djuret.
– Jag lockade på den och den kom bara närmare. Den har varit hit två, tre gånger redan och blev inte rädd fast hunden skällde på den inifrån stugan. Den stod bara och tittade, säger Tuominen.
Räven jagade ena gången upp vad som kan ha varit en åkersork och hade ”cirkus på uppfarten” med sitt byte.
– Men jag vill inte ha den här eftersom vi har hund, vem vet vad räven kan göra med en cocker spaniel, säger han.

Åt från hand
Tidigare sågs räven i Vessingsboda, längre norrut i Lemland.
– Man märkte att det var en tamräv. Vi började mata den vi med och till slut kunde den äta från handen. När vi gick ner till båten följde den efter oss som en hund, berättar en kvinna som är stugägare i området.
– Jag brukade vara den som slänger ut mat till den. En gång när maken var ensam hade han radion på, och när räven hörde en damröst trodde han att ”matmorsan” var på väg. Då gick den upp på altanen och ställde sig med tassarna upp mot fönsterrutan!
Hon tror att fler matat den innan räven hittade hem till deras stuga.
– Den var så tam att det måste vara så, säger hon

Inte ovanligt
På Nyans hemsida finns flera olika förklaringar till rävens tamhet. Signaturen ”Jägarn” skriver ”Det är så där årsungarna beter sig, de har inte lärt sig att vara försiktiga än. Eller så är det skabb på dem, då blir de också oförsiktiga och orädda”.
Signaturen ”Foxen” har en annan teori: ”Det måste säkert vara rävarna från Storklubb, dem som sjöbevakarna matade. De var ju även i riks-tv:n”.
En tredje menar att det inte är en ovanlig förekomst. ”De finns flera rävar på Åland som är tama. Det är ganska vanligt att rävarna börjar röra sig mera nära människor och gårdar eller på trapporna. Inget ovanligt nuförtiden”, skriver signaturen ”Så är det bara”
Leif Öhman har tagit del av flera av historierna och hoppas att räven fortsätter bli ett inslag i vardagen.
– Det enda som är tråkigt är att det blir rävjakt. Jag hoppas jägarna håller igen skotten, jag tycker inte de ska skjuta en tam räv. Det är en vädjan, vana jägare borde se om räven är tokig eller tam, säger han.

MALIN TILLSTRÖM

malin.tillstrom@nyan.ax