DELA

Rånarna bad om ursäkt

De båda rånarna bad väktarna om ursäkt när rånrättegången avslutades i går i tingsrätten.
– Jag vill be om ursäkt för det lidande ni har utstått, sa 27-åringen.
– Det var inte meningen att det skulle bli så här, sa 19-åringen.
Största delen av gårdagen ägnades åt att höra Centralkriminalpolisens tekniska utredare som undersökt vapnet – den uppborrade startpistolen – och patronerna som användes vid rånet utanför Ålandsbankens bankautomat den 19 juli.


Livsfarligt vapen
Vapnet, en Blow Mini Mod 2003, var modifierat för att passa till ammunition för kaliber 6.35 Browning. Vittnet hade provskjutit fem skott med pistolen och använt motsvarande patroner som på brottsplatsen.
– Pistolen klassas som vapen enligt finländsk skjutvapenlag, ett vapen som kräver licens. Pistolen var fullt funktionsduglig och skotten kunde ha orsakat livsfara.
För provskjutningen användes så kallat ballistiskt gelatin som till konsistensen påminner om mänsklig vävnad. Dessutom hade en hinna, motsvarande mänsklig hud, lagts på.
Provskotten trängde in mer än 15 cm i gelatinet och kulornas hastighet var inte långt ifrån den som uppnås med ett vanligt vapen. Ett skott trängde så långt in som 22,5 cm.


Skadade kulor
Därför uppstod frågetecken när väktarens jacka undersöktes. Två hål hittades där två kulor gått in, det fanns skada på dragkeden och det fanns spår efter kulorna i jackans foder – men kulorna hade stannat i plagget. En av kulorna orsakade en skada i väktarens mage när den snuddade vid huden utan att ändå söndra t-tröjan som han bar närmast kroppen.
– Kulornas hastighet måste ha varit betydligt lägre än de som användes vid provskjutningen. Vi har ingen annan förklaring än att det fanns något avvikande hos patronerna som användes under rånet. Det är mycket ovanligt.


Värme och fukt
Orsaken till att kulorna inte fungerade som annan ammunition kan ha varit att de förvarats i hög värme och att det kommit in fukt mellan kulan och manteln.
– Men det går inte att bedöma av patronernas utseende hur de fungerar. Det är omöjligt att veta. Man ska aldrig underskatta ett vapens farlighet. Det finns otaliga exempel på att kulor har orsakat livsfara också med låga hastigheter och liten energimängd, sade Centralkriminalpolisens utredare.
Att jämföra med luftvapen – som inte kräver licens – går inte heller, enligt vittnet.


Oberäkneligt vapen
Var det ett oberäkneligt vapen, undrade åklagaren Jens-Erik Budd.
– Ja, absolut. Vapnet fungerade och avvikelsen med kulorna kom som en överraskning för oss.
”Jag skulle inte stå framför ett sådant här vapen om det avlossades”, sammanfattade vittnet som också konstaterade att väktarens skada skulle ha varit allvarligare om skottet hade träffat rakt och inte snett uppifrån och från sidan i den pösiga jackan.


Långt straff
Åklagaren yrkar på 6-7 års fängelsestraff för rånarna för grovt rån, grov stöld, dråpförsök och anstiftan till dråpförsök alternativt grov misshandel.
– Det handlade om en stor penningsumma, rånaren sköt vilt omkring sig på tättbefolkat ställe, rånet hade planerats av kriminella kretsar i Stockholms undre värld, en tredje person hade skaffat utrustning inklusive de mobiltelefoner som användes före rånet, 27-åringen har uppsåtligen riktat vapnet mot väktarna och avlossat flera skott mot väktaren och också vid ett tillfälle siktat mot hans huvud med pistolen. 19-åringen visste om vapnet, han måste ha utgått från at det var funktionsdugligt, för inte skickar väl kriminella kretsar iväg 27-åringen med ett leksaksvapen?


Dömd för mordförsök
Han ansåg att båda de åtalade ska få skärpta straff på grund av tidigare domar: 27-åringen har dömts för för försök till mord 1998 och grov misshandel 2002 i Svea hovrätt och till ett års fängelse för rånförsök i mars i fjol i Nacka tingsrätt.
19-åringen har dömts för två tidigare rånförsök 2008 och i maj i år.


Bad om ursäkt
Båda rånarna ville säga några ord till tingsrätten som avslutning.
– Jag räknar inte med att bli förlåten, men jag vill ändå be målsägandena om ursäkt för det lidande ni utstått. Jag hoppas at tingsrätten inte dömer mig som en hopplös återfallsförbrytare. Jag blir pappa om någon månad och jag vill så fort som möjligt börja ett nytt liv och lämna mitt gamla bakom mig, sa 27-åringen.
– Jag är hemskt ledsen för det som har hänt och jag hade inte räknat med att det skulle bli så här, sa 19-åringen.
Domen kommer den 26 november. De åtalade förpassas till häktet i Åbo under väntetiden.

ANNIKA ORRE

annika.orre@nyan.ax