DELA

Rånaren var i desperat behov av pengar

– Jag var desperat och i stort behov av pengar. Pistolen hade jag köpt hösten innan eftersom jag hade blivit hotad. Jag räknade inte med att den kunde vara farlig.
Så förklarade den 26-årige rånaren för tingsrätten varför han begick brottet i Mariehamn i somras.
Han har ett svenskt och ett thailändskt namn och talar utpräglad stockholmska. Han bär en prydlig och välstruken rutig skjorta, svarta byxor, har glasögon och är välklippt och välrakad. Han både talar och för sig som vilken studerande ung man som helst.
Men trots det har han avfyrat fyra skott – enligt egen utsago – för att skrämma väktarna och för att få dem att ge ifrån sig travkassan utanför Ålandsbankens bankautomat.
– Jag trodde att bytet kunde bli omkring 100.000 euro, en miljon kronor, sa han inför rätta.
Men väktarna hade med sig bara totalt 133.000 kronor (13.000 euro) när de kom, och eftersom de hann mata in många påsar före rånögonblicket kom rånaren över bara 41.800 kronor i påsar som han tappade när duon flydde.


”Tredje mannen”
Den ”tredje mannen” hade ringt strax innan på mobiltelefonen och sagt att värdetransporten var på väg, berättade rånaren. Han gick fram till väktarna, riktade pistolen mot dem och sa ”pengarna”. Han fick ingen reaktion.
– Dom blir som frusna och bara tittar på mig. Så jag skjuter ett skott, som jag uppfattar det, i marken. Fortfarande blir det ingen reaktion så jag skjuter ett skott till.
När han sedan rotade i bilen efter påsarna med pengar hörde han kompanjonen ropa ”polis, polis”.
– Jag avbröt och hoppade upp på mopeden. Så såg jag i ögonvrån att väktaren kom mot mig och blev så överraskad att jag sköt ett skott till på marken framför hans fötter.
I det skedet när rånarnas moped hade vräkts omkull och väktaren kom mot honom sköt rånaren ytterligare ett skott, enligt honom i misstag.
– Han hoppar på mig, vi brottas. När jag har ett par tre på mig slutar jag göra motstånd.


Var desperat
Förklaringen som han gav var att han i sitt desperata behov av pengar hade vänt sig till en kriminell person han tidigare umgåtts med.
– Han presenterade ”tredje mannen” för mig. Han berättade om upplägget och sa att en annan person, som jag inte kände tidigare, skulle köra mopeden. Jag hade bott i Thailand under vintern med min gravida flickvän. Jag hade ingen möjlighet att försörja ett barn. Jag kände att jag måste göra något drastiskt. Det motiverade mig till rånet.
Han ville inte namnge ”tredje mannen”.


Provsköt i skogen
Rånaren – som saknar licens för vapnet – berättade att han provskjutit pistolen i skogen nära Stockholm och att kulan knappt skadat barken på ett träd. Inte heller hade kulan gått igenom hans läderjacka när han testade, berättade han.
– Jag räknade inte med att vapnet kunde vara farligt. Jag hade inte räknat med att behöva avfyra det, möjligen ett varningsskott i så fall.
Varför säger många vittnen att du siktat på väktaren, ville åklagaren veta.
– Allt hände så snabbt.


Stor skuld
Den andra åtalade, en liten spenslig 19-åring iklädd stora joggingbyxor, berättade att ”tredje mannen” get honom i uppdrag att bege sig till Åland och att köra moped från punkt A, värdetransporten, till punkt B, bilen där ”tredje mannen” väntade.
– Jag har en stor skuld till honom sedan tidigare. Jag hinner inte se vad som händer, det går så fort. Först strax före händelsen fick jag veta om vapnet.
Hur mycket pengar skulle du få, undrade åklagaren.
– Inga alls. Jag betalade av på min skuld genom att göra saker. Jag hade inget val.


Tidigare dömd
Han nekade till att ha ropat ”skjut då” i början av rånet.Inte heller han ville namnge ”tredje mannen”.
19-åringen har dömts två gånger tidigare för försök till rån. I mars i fjol fick han tre månaders fängelse och i maj i år tre månaders fängelse i Södertörns tingsrätt.

annika.orre@nyan.ax