DELA

Propellermotor stängdes av i luften

Befälhavaren fick en felindikation på en av motorerna, och stängde av den när planet närmade sig flygfältet.
Det hände på Air Ålands eftermiddagstur till Helsingfors på söndagen – och många av passagerarna var upprörda efteråt.
Det berättar en av passagerarna för Nya Åland efter att planet landat på Vanda flygplats utan problem.
– Vi hade flugit en stund, när det lät som om den högra motorn höll på att tappa kraft. Det hände ett par gånger. Litet senare slutade propellern snurra och det lät som om motorn dog.
Det kändes som om planet gungade litet när motorn slocknade, säger passageraren. Efter en en stund hördes flygkaptenen via högtalarna.
– Som ni kanske märker har vi stängt av den ena motorn, sade han.

Rutinåtgärd
Under flygningen hade personalen fått indikationer på att något var fel med den högra motorn, och då stängde man för säkerhets skull av den. Det är en rutinåtgärd vid en felindikation, men det påverkar inte planets flygförmåga, understryker Air Ålands vd Jan Erik Sundberg.
– Att starta med en motor och fullt plan gör man inte. Men planen är konstruerade så att man skall kunna landa med en motor.
När planet landat på Vanda flygfält kom flygkaptenen ut från cockpiten och talade med passagerarna – också det är en del av rutinerna, säger Sundberg. Men både kaptenen och styrmannen var rikssvenskar och de talade bara svenska.
– Det fanns finska passagerare som inte förstod någonting, säger passageraren.
Flygvärdinnan var tvåspråkig, och det är möjligt att hon informerade en del av de finskspråkiga resenärerna, säger Jan Erik Sundberg.
Många av resenärerna var ”ganska chockade”, säger passageraren till Nya Åland.
– När vi väntade på väskorna hörde jag hur folk ringde sina anhöriga och berättade vad som hänt. Och de var upprörda.
Air Åland flög senare på dagen en tekniker till Helsingfors med taxiflyg. Först när han undersökt planet skulle man avgöra om kvällsturen till Mariehamn kunde gå som planerat.

PATRIK DAHLBLOM