DELA

Posten förlorar åtta miljoner euro på lagförslag

Posten Åland kan förlora upp till åtta miljoner euro i året om finansministeriets lagförslag om sänkt momsgräns går igenom.
– Jag hoppas att ministeriet ser det som ett krasst ekonomiskt beslut och att det inte är något politiskt, säger vd Henrik Lundberg.
Finansministeriet i Finland förbereder en proposition där man vill sänka momsgränsen. I dag momsbeläggs inte varor som kostar under 45 euro eftersom momsen då blir under tio euro. Ministeriet vill i sitt lagförslag sänka den gränsen till fem euro.
– Den nya lagen skulle i så fall träda ikraft 1 januari 2013, det ger oss två år, säger Posten Ålands vd Henrik Lundberg.
Posten har nämligen byggt upp en stark handel för tredjepartslogistik. Man lagrar, packar och distribuerar varor från ett 40-tal postorderföretag i terminalen i Jomala Sviby. Verksamheten har utvecklats så pass starkt att man begärt in en entreprenad på en utbyggnad på 7.000 kvadratmeter.
– Det första vi gjorde när vi fick höra att finansministeriet arbetar på en proposition, var att förlänga entreprenaden till slutet på januari istället för början på december. Anbuden är ju giltiga en viss tid och då ger det oss tid att se propositionen och bedöma hur spelplanen ser ut. Då vet vi vad vi har för behov av utrymmen och kan eventuellt ta ett nytt beslut.

Läs mer om ämnet och flera kommentarer i dagens Nya Åland

Malin Tillström

malin.tillstrom@nyan.ax