DELA

Positivt för ryska mammor

ÅHS-styrelsen föreslås säga ja till att sälja förlossningar till i första hand ryska mödrar. I morgon tar styrelsen ställning till företaget Nordans önskan om samarbete.
Som Nya Åland tidigare har berättat tog Nordan – som drivs av makarna Natalia och Sixten Kåll i Ekenäs – i början av hösten kontakt med ÅHS om ingående av avtal om försäljning av förlossningar till ryska mödrar som betalar bra för att få föda barn utomlands. BB i Mariehamn erbjuder samma familjecentrerade förlossningsvård som Ekenäs sjukhus gjorde innan BB stängdes.
En familj har redan fött barn på BB på prov och erfarenheterna var goda åtminstone ur familjens synvinkel, något som Nya Åland också har berättat.
ÅHS har tidigare meddelat att man kan ta emot ett 20-tal utomstående föderskor per år på BB- och gynavdelningen. Klinikchefer och avdelningsskötare inom BB-gynenheten är positiva till ett samarbete.
ÅHS framhåller att en noggrann genomgång måste göras tillsammans med Nordan om rutiner, prisbild och betalningsvillkor, försäkringsfrågor och regler för kostnadsansvar vid eventuella komplikationer som kräver kostsamma transporter med helikopter innan ett eventuellt avtal skrivs.
Nu är det upp till ÅHS-styrelsen att bestämma om avtal skrivs.
Läs mer i papperstidningen!

Annika Orre