DELA

Politikunga till svars i paneldebatt

Lite skoj, mycket allvar.
Några av Ålands yngsta politiker gjorde ett proffsigt intryck i fredagens paneldebatt.
Sex unga politiker satt uppradade framför närmare 300 elever vid Ålands lyceum på fredagseftermiddagen. Det handlade om Jannik Svensson från Ålands liberala ungdomsgrupp, Samuel Fagerholm från Centern, Olov Hansson från Röd ungdom, Julia Lindfors från Unga moderater, Simon Holmström från Unga obundna samt Axel Jonsson från Ålands framtid.
Debattledaren Tone Nordling undrade om ungdomar har en chans att påverka politiskt.
– Demokrati är till för alla, även dem som inte får rösta. Man kan påverka genom ungdomsgrupper eller genom medborgarinitaitiv. Man tror att det är de vuxna som bestämmer, men varför ska de bestämma över oss och vårt välmående, undrade Simon Holmström.
Därmed kom man in på frågan om sänkt rösträttsålder, om en 16-åring ska få rösta.
– Jag var 16 för några månader sedan och tyckte jag var mogen att rösta i alla val då. Jag tycker vi kan börja med att sänka i kommunalval och går det bra kan vi sänka i fler val, sa Jannik Svensson.
– Jag tycker det känns som ett populistiskt alternativ, men visst kan sänkt rösträtt i kommunalval vara ett alternativ, sa Olov Hansson.

Oliktänkande
Alla var eniga om att det finns ett för litet politiskt engagemang bland åländska unga. Men alla tycker inte nödvändigtvis att det måste finnas politiska ungdomsgrupper.
– Det behövs inte. Jag blev kontaktad av Centern och är engagerad där, det handlar om att vara intresserad själv, sa Samuel Fagerholm.
– Ungdomsgrupper är jättebra, men de ska inte behövas. Tvärtom ska unga kunna integreras i politiken i dag, sa Axel Jonsson.
I diskussionen om jämställdhet, undrade debattledaren var tjejerna håller hus bland ungpolitikerna.
– Tjejer och killar tänker olika. Tjejer vill ha en informell kväll där de kan snacka och äta snacks. Tjejer umgås i grupp, då måste man engagera hela gruppen, sa Julia Lindfors.
– Tjejer och killar fungerar inte olika, det stämmer inte. Men samhällsnormen är uppbyggd så, kvinnor prioriteras inte, sa Olov Hansson.
– Det är en attitydfråga också. Många tänker att politik är lika med en skruttig gubbe, den stämpeln måste bort. Politik är roligt, intressant och stimulerande, sa Jannik Svensson.
Läs mer i papperstidningen!

Malin Tillström