DELA

Plåtbröd och hemsidespris för åländskt turistfolk

Vist Åland bjöd gästerna på plåtbröd och fick själv ta emot pris för bästa hemsida under resemässan i Helsingfors.
Det är Finnish Guild of Travel Writers (resejournalister i Finland) som utsett www.visitaland.com till bästa hemsida, och de passade på att dela ut priset under Matka-mässan som hölls i Helsingfors den 21-24 januari.
– Matka 2010 lockade 81.500 besökare varav 18.000 var besökare från branschen. Det fanns 1180 utställare från 76 länder. Enligt statistik från mässan spenderar fackbesökarna i snitt 3,7 timmar på mässan och allmänheten 3,3 timmar. Temat på årets mässa var: Resande – ett sätt att bevara kulturer, berättar Annica Grönlund PR-ansvarig vid Visit Åland.

Som Pub Niska
För att locka besökare till Ålandsmontern hade man satsat på smugglartema.
Sture Ahlström, mannen bakom Pub Niskas inredning, fick under hösten uppdraget att skapa en inredning i samma stil till Ålandsmontern. Premiären för den nya montern var på Matka 2010. Montern har öppnats upp och som bakgrund används en lockande 6 meter bred skärgårdsbild. De stora diskarna som har föreställt Pommerns reling har byggts om och utställare stod vid packlådor, broschyrväggarna såg ut som vitmålade fartygsskrov, kataloger förvarades i vit- och rödmålade ”livbälteslådor”.
– Montern och temat uppskattades av såväl besökare som utställare, säger Visit Ålands mässkoordinator Susanne Blomqvist.
På torsdagen ordnades ”Smugglarträff” då smugglarkungen Algoth Niskas barnbarn, den kända finska artisten Ilkka ”Danny” Lipsanen, intervjuades av Kaj Grundström. Det rapporteras om en strykande åtgång av Pub Niskas plåtbröd.

Dryck och design
I montern Åland kunde besökarna träffa åländska turistföretagare och personal från Visit Åland, smaka på ostar från ÅCA, testa drycker från Tjudö Vingård, Peders Aplagård, Stallhagen och Grannas Äppel eller bekanta sig med designprodukter från Minna Rundberg, SALT och Judys. Minna Rundberg deltog även personligen i montern.
Nya utställare i montern var Tiina Eriksson från Pellas Gästhem, Lappo och fiskeguiden Thomas Strandvik från Alandfishing.

Intresse för Åland
Under onsdagen innan mässan arrangerades en workshop för återförsäljare och den finska turismbranschen. Där deltog Annica Grönlund från Visit Åland och Johan Sjölund från wellComing.
– Jag träffade återförsäljare som är intresserade av att sälja resor till Åland och knyta kontakter till den åländska turismbranschen. Intresset för Åland var stort och jag är mycket nöjd med mina möten, säger Annica Grönlund, och fortsätter:
– I projektet Branding Scandinavian Islands bearbetar vi speciellt återförsäljare från Tyskland, Nederländerna och Storbritannien och det fanns flera resebyråer och researrangörer från dessa länder. Många svenska och norska återförsäljare var även intresserade att lära känna Åland bättre och lägga in Åland i sitt utbud av resor.