DELA

Pigg och lekfull valkamp i tv

Visste ni att Roger Nordlund (c) har salmiak som last, att Gun-Mari Lindholm (ob) började sin politiska bana i ungsossarna och att Barbro Sundback (s) är en hejare på att imitera indisk engelska?
Det tv-tittarna får se på måndag kväll kl 18.30 är en delvis annorlunda och lite lekfull valdebatt där partiledarna både visar prov på sin förmåga att samarbeta och att vara konkreta och kärnfulla i sina budskap.
Debattledarna Lisa Bergkvist och Anders Sims håller politikerna i rätt så stramt grepp i debatten som innehåller tre block: Samarbetsförmåga över partigränserna med hjälp av en Ålandskarta och olika investeringsobjekt, ett mera traditionellt block med partiernas hjärtefrågor och ett tredje med Nya Åland-läsarnas frågor där ja- och nejskyltar visar partiledarnas inställning.
Men visst var det pirrigt inför bandningen där omtagningar inte tilläts. Tre av de fyra kamerorna bemannades, produktionsbolaget Garpikes killar kollade att tekniken fungerade, partiledare och publik strömmade till.
Marika ”Mysan” Sundqvist, vd för Åland 24, höll dock låda som vanligt.
– Lisa, du är så snygg! Håll dig så där till personalfesten på lördag, hojtade hon efter att sminket gjort sitt.
– Det här är kul, men kom ihåg att vi har bara ett par veckors kameravana. Och ändå ska vi filma en partiledardebatt!


Allt flöt på
Han behövde inte oroa sig. allt flöt på enligt schemat, och det blev bra. Resultatet får tittarna se på måndag kväll kl 18.30 samt på onsdag, torsdag och fredag samma tid. Debatten sänds över Smedsböle och i MCA:s kabelnät, den finns på ip-tv och ett sammandrag läggs ut på ww.24.ax
Ungdomar från Katapult hade deltagit i skylttillverkningen och satt i publiken av bara farten. Också folkhögskolans medialinje var på plats för att filma bandningen och göra en 10 minuter lång dokumentär som ska sändas i kabelnätet, på ip-tv och över Smedsböle.
– Ja, också vi ska börja sända tv. Det blir två nya program per månad, berättade medialäraren Christian Stormbom.

ANNIKA ORRE

annika.orre@nyan.ax

tfn 528 450

Foto: JONAS EDSVIK

jonas.edsvik@nyan.ax