DELA

Pensionärer tränas i hemmet

Gamla mariehamnare som skadats eller drabbats av stroke behöver inte bli länge på sjukhus. Rehabiliteringen sker istället i hemmet.
– Det ger livskvalitet, säger Birgitta Hermans, klinikchef vid ÅHS.
Det tvååriga pilotprojektet ”Rehabilitering i hemmiljö” startade 1 mars. Numera pensionerade äldreomsorgschefen Benita Muukkonen drog igång idén och har nu lämnat över till sin efterträdare Bitti Vik. Utöver Mariehamns stads äldreomsorg deltar Ålands hälso- och sjukvård i projektet samt yrkeshögskolan Arcada i Helsingfors.
– Med tanke på hur åldersstrukturen ser ut, där vi får fler gamla, känns det här väldigt viktigt. Målsättningen är att så många som möjligt kan bo hemma så länge som möjligt, säger Birgitta Hermans, klinikchef vid primärvårdsenheten vid ÅHS.
Fysioterapeuten Ulrika Lindén och ergoterapeuten Agneta Jansson utgör basen i projektet.
– Det handlar om att förbättra kedjan för en patient som är medicinskt behandlad och redo att flytta hem, säger Lindén.
Målgruppen är mariehamnare över 65 år som fått en stroke, en fraktur eller som betecknas som ”skör”.
– Vi samarbetar med hemtjänsten i stan och hemsjukvården vid ÅHS samt har möjlighet att koppla in läkare vid behov, säger Lindén.
Lindén och Jansson har informerat sjukhusets alla avdelningar om projektet. Det är därifrån som det initierade samtalet tas, så att de hinner träffa patienten och skapa en vårdplan redan innan hemgången.
Läs mer i tisdagens Nya Åland!

Malin Tillström

malin.tillstrom@nyan.ax