DELA

Passagerare reagerar mot Rosellas prishöjningar

Dyrare resor och mat på Rosella väcker missnöje bland passagerarna.
I juli minskade antalet passagerare på Rosella ungefär lika mycket som det ökade på Eckerölinjen.
Den 14 juni införde Viking Line ett nytt system för prissättning samt ett bränsletillägg på en euro per enkelresa på rutten Mariehamn-Kapellskär. Bokar man resan i hamnen tillkommer dessutom en serviceavgift på fem euro. Tillsammans med att matpriserna ombord höjts har detta skapat missnöje mot Viking Line.
Tittar man bara på juli månads statistik ser det också ut som några bytt Viking Line mot Eckerölinjen. Antalet passagerare på Rosella minskade med ungefär 4.000 jämfört med juli i fjol, från 129.600 till 125.500. Samtidigt ökade Eckerölinjen med drygt 3.000 passagerare.

Nya avgifter
Resenärer som väntar på sin tur i bilkön till Rosella är mer sansade än nätkommentatorer, men har ändå märkt av prishöjningarna.
– Nu har jag skaffat årskort, annars skulle det inte längre varit hållbart med priserna, berättar Anna Franzén, som åker till Sverige ofta för att hälsa på familj och vänner.
– De har lagt till en massa avgifter. Det värsta är att man måste boka i förväg för att inte få en extra avgift, och om man inte avbokar ett dygn innan resan får man inte pengarna tillbaka. Jag skulle vilja åka spontant när det passar mig bäst, säger hon.

Läs hela artikeln i dagens Nya Åland!

Annakaisa Suni

annakaisa.suni@nyan.ax