DELA

Paf samarbetar med flygbolag

Paf har inlett samarbete med det brittiska lågprisflygbolaget Flybe. Det betyder att Flybes kunder, som i år beräknas vara 10 miljoner, via Flybes bokningssajt kan spela Pafs alla spel. Inkomsterna delar Paf och Flybe på.
– Vi har paketerat allt vårt tekniska kunnande, våra tjänster och våra spel som vi säljer till internationella företag som inte i första hand sysslar med spel, säger affärsområdeschef Thomas Lundberg.
Paf måste ut i världen. Det beslutet tog Penningautomatföreningen för två år sedan. Sedan dess har Stefan Pettersson ansvarat för hemmamarknaden och Thomas Lundberg har ansvaret för resten av världen. År 2010 skall Paf vara ett betydligt mer internationellt bolag än det är i dag.
– För att nå dit behöver vi 10-15 liknande kunder som Flybe, men den här sortens verksamhet är ny. Flygbolaget Ryanair var först med att erbjuda speltjänster via sin hemsida, men vi är inte långt efter i och med samarbetet med Flybe.

Samarbetar
All den verksamhet som Paf erbjuder sina kunder på hemmamarknaden bjuder Paf också till partners i utlandet. Skillnaden är att det inte är Pafs logo som syns, utan det utländska företagets.
– Svenska spel satsar 300 miljoner kronor i år på marknadsföring, vi har ingen möjlighet att konkurrera med det och fortsätta med vår allmännyttiga verksamhet. Därför har vi valt att gå in för att stå för strukturen men inte för ansiktet utåt och dela på vinsten, säger Thomas Lundberg.

Fler är roligare
Flybe är ett av de största lågprisflygbolaget i världen, och eftersom de säljer flygresor så billigt satsar de på att få in pengar på andra sätt, till exempel spelverksamhet. Kunderna upplever att de spelar under Flybes varumärke, men i praktiken flyttas spelarna till samma plattform som alla andra Pafs kunder.
– Flybe finner det attraktivt att pengarna från spelverksamheten inte går till feta aktieägare utan till välgörande ändamål. I praktiken betyder det här att Flybes spelande kunder är med och stöder åländskt föreningsliv, säger Thomas Lundberg.
Fördelen är också att i spel med jackpot ökar potten snabbare då fler spelar samtidigt, och deltagarna blir fler i spel som också har en chat.

Stor satsning
Pafs fördelar är att fler spelar deras spel, och Flybes fördelar är att de får ytterligare ett ben att stå på.
– Flybe vill förstås att deras kunder skall umgås mer med Flybes varumärke, också före och efter själva resan. Om spelen är attraktiva återvänder de till hemsidan och Flybe har möjlighet att tjäna mer pund per passagerare än tidigare, säger projektledare Jesper Eliasson.
– Och vi vill konvertera passagerarna till spelare. Det är stort tänkt och en stor satsning som Paf nu gör, säger Thomas Lundberg.

KARIN ERLANDSSON

karin.erlandsson@nyan.ax