DELA

Osäkra vindar inför lagtingsvalet

Många vet inte vem de ska rösta på i nästa lagtingsval. Några är nöjda med sitt parti och några vill byta.
Nyan valpejlade ett år före lagtingsvalet.
Det är väldigt många som inte vill svara på Nyans valpejling så här ett år före valet. Som motivering nämner de att de inte bryr sig om politik eller inte minns vem de röstade på i förra valet.
Kristina Österman från Jomala kryssar för sitt alternativ på pejlingssedeln och skräder inte på orden när hon kritiserar regeringspartierna.
– Båda partierna är odugliga. Bara det här att de drar in på trafiken till Brändö. Och golfbanor behövs inte fler. Vi har sommarviste i Kastelholm och det är inget nöje att höra gräsklipparen nätter och dagar. Det gör vi. Det är mycket oljud.
Lola Nordberg från Brändö röstade på Liberalerna i förra valet och gör det igen. Men med ett litet förbehåll.
– Om de inte gjort något åt Fiskövägen så röstar jag nästa gång på det parti som lovar åtgärder.
Annars är hon nöjd med sitt parti.
– De kan inte göra något åt att de hamnade mitt i den ekonomiska nedgången. Centern däremot, vänder alltid kappan efter vinden för att hålla sig kvar i styret.
Kim Carlson från Hammarland är nöjd med det parti han röstade på i förra valet och röstar igen på dem.
– De är bondevänliga, därför röstar jag på dem.

Så gick det
Enligt Nya Ålands valpejling heter det största partiet efter valet Åländsk center. Centern tar 22 procent av väljarna och Socialdemokraterna 20 procent.
Det är Liberalerna som skulle förlora mest om det var lagtingsval i dag.
De trognaste väljarna, de som inte byter partisympatier, har Ålands framtid, Frisinnad samverkan och Obunden Samling, som knappt rör på sig alls.
I Nyans valpejling frågade vi 60 personer utanför Sittkoffs i Mariehamn och 40 personer utanför Mattssons i Godby hur de skulle rösta om det var lagtingsval idag. De fick även ange vilket parti de hade röstat på i senaste val. Att man röstat i senaste val var en förutsättning för att fylla i pejlingssedeln.
Läs mer i papperstidningen!

Nina Smeds