DELA

Olagligt takarbete inte mindre säkert

Arbetsledaren till den firma som arbetar på Postens tak menar att arbetarna inte alls är oskyddade.
Nu svarar han på kritiken som publicerades i en artikel i måndagens Nya Åland.
I artikeln som publicerades 17 augusti gick det att läsa om takarbete och de säkerhetsföreskrifter som inte följdes av några takarbetare på Postens byggnad i Mariehamn.
Firmans arbetsledare, en man som vill vara anonym, har hört av sig till tidningen och säger att firman använde säkerhetssele i början. Men den visade sig vara farligare än att vara utan.
– Arbetarna fick en sådan men den fastnade och de trampade på repet eller så snurrade sig repet runt kroppen under arbetets gång. De tyckte bara det blev farligare, säger han.


Speciellt tak
Att inte använda någon form av skyddsutrustning är olagligt. Som substitut till säkerhetssele kan byggnadsställning användas, vilket firman inte heller gör.
– Jag har tio års erfarenhet i byggbranschen, jobbat i olika lägen och byggt ställningar på över 15 meter i blåsigt väder och regn, säger arbetsledaren.
Postens tak är speciellt, menar han.
– Tittar man nerifrån ser det farligt ut, men är man där uppe är det helt annat. Plåttaket har en sådan ränna som är cirka 20 centimeter hög och takets lutning gör att det inte är inte farligare än att gå på ställning. Jag har själv gått på så kallad säker ställning som alla byggfirmor brukar bygga, men ibland då man går på den kan man missa någon trall och falla. Olyckor kan lätt hända och på vintern är det ännu farligare.


Halkfria skor
Anledningen till att firman inte byggt någon ställning framför Posten är helt enkelt då de ansåg att den inte skulle öka säkerheten. Samtidigt vore den tidskrävande att bygga och skulle hindra förbipasserande liksom trafiken.
– Vi följer säkerhetsföreskrifterna så gott vi kan, men det beror på var man hamnar. I det här fallet bestämde vi oss för att göra jobbet på ett enkelt sätt med halkfria skor som fastnar på plåten och jobba utan att störa någon där nere på gatan. Om någon känner sig missnöjd ber vi om ursäkt, säger arbetsledaren.

CECILIA LINDVALL