DELA

Oklart varifrån tehyiternas pengar tas

I dag kan ingen säga exakt varifrån pengarna till Tehys löneförhöjningar ska tas från.
På kort sikt ska höjningarna inte leda till några sparkrav.
400 000 euro. Så mycket kostar Tehys senaste löneförhöjningar varje år. Pengarna ska tas från Ålands hälso- och sjukvårds budget. Men exakt varifrån pengarna till löneförhöjningarna ska tas i från i framtiden ännu oklart.
Enligt hälso- och sjukvårds direktör Katarina Dahlman finns det två alternativ. Antingen kan pengarna tas från ÅHS ordinarie budget vilket kräver inbesparingar. På kort sikt (2015) så kan pengarna också tas från ÅHS buffert. Vilket alternativ det blir är upp till ÅHS:s styrelse att bestämma.
ÅHS:s styrelseordförande Mia Hanström (S) säger att pengarna kommer att tas från bufferten under 2015. Tehys löneförhöjningar inte kommer att leda till några nya sparkrav på kort sikt enligt henne.
– Vi är i den lyckliga situationen att vi inte behöver göra inbesparingar i det här skedet eftersom vi har en buffert. Till dem som är oroliga kan jag säga att vi inte har några besparingskrav på sjukhuset, säger Hanström.
Även finansminister Roger Nordlund (C) säger att pengarna i första hand kommer att tas från ÅHS buffert under 2015.
– Det borde räcka för hela 2015, säger han.
Något formellt beslut om att pengarna ska tas från bufferten finns ändå inte. Frågan kommer att diskuteras på i morgon då ÅHS har styrelsemöte.
Varifrån pengarna ska tas efter 2015 är däremot mera oklart. Enligt Hanström finns det i dag inga garantier för att det kommer att finnas pengar i bufferten för 2016 och senare.
Läs mer i papperstidningen!

Annica Lindström