DELA

Obligatorisk fortbildning för chaufförer

Alla som i sitt yrke någon gång kör buss eller lastbil måste gå en fortbildning för att få ett intyg.
– Det spelar ingen roll om man har kört i 40 år eller fem år, säger Daniel Dahlén, vd för Ålands handelskammare.
Blivande chaufförer erbjuds en grundutbildning vid Ålands yrkesskola.
Ingen slipper undan. De cirka 500 yrkesverksamma buss- och lastbilsförare som finns på Åland måste enligt ett EU-direktiv gå en fortbildning för att bibehålla sin yrkeskompetens. Ålands handelskammare och Ålands trafikskolor ordnar fortbildningen som delas upp i fem utbildningsdagar fördelat på totalt 35 timmar. Senast år 2013 ska busschaufförerna ha gått fortbildningen medan lastbilschaufförerna ska ha fått sitt intyg senast år 2014.
– Vi har tagit fram den här utbildningen och hoppas att man anmäler sig så snart som möjligt. Vi kan bara ta emot 30 personer i taget, säger Daniel Dahlén.
– Vi började utbildningen redan i vintras, men fick inte ihop tillräckligt med deltagare för att avsluta den. Så nu vill vi uppmana folk att anmäla sig så att inte alla 500 kommer i sista stund, säger Filip Friberg vid Ålands trafikskolor.
Lagstiftningen kom år 2008 och redan då förberedde sig Ålands yrkesskola för en grundutbildning som blir obligatorisk för blivande yrkeschaufförer.
– Vi försökte starta upp redan i fjol, men då var intresset svagt. Nu har vi tio elever som vill ha kompetensen och vi ska också annonsera så att folk utanför yrkesskolan får vara med. Vi ska anställa en lärare och startar i januari, säger Lars Selander, rektor vid Ålands yrkesskola.
Det krävs att man först har ett lastbilskörkort innan man söker till grundutbildningen.
– Det här är en heltidsutbildning på 280 timmar fördelat över cirka 10 veckor med obligatorisk närvaro, säger Selander.
Läs mer i papperstidningen!

Malin Tillström