DELA

Nyan bjuder sina läsare på trädgårdsresa

I och med Nya Ålands 30-årsjublieum får 40 Nyanläsare möjligheten att åka på trädgårdsmässa till Tyskland. Guidar gör Titte Törnroth-Sarkkinen.
Bundesgartenschau, fortkortat BUGA, är en av Tysklands mest prestigefyllda utställningar kring temat trädgård som ordnats vartannat år i olika städer sedan 1951. I år ordnas BUGA i staden Koblenz, som ligger i regionen Mellersta Rhendalen där floderna Rhen och Mosel möts. Området finns på UNESCO:s lista över världsnaturarv.
– Det är en oerhört charmig stad som ligger otroligt vackert vid Rhen, säger trädgårdsexperten Titte Törnroth-Sarkkinen.
Hon kommer att guida Nyanläsarna under den fem dagar långa resan till trädgårdsentusiasternas Mecka. Hon jämför BUGA med The Chelsea Flower Show i London, som är ett av världens mest kända trädgårdsevenemang.
– Det känns underbart att åka dit eftersom jag vet att det är vackert i Koblenz och jag vet hur mycket de satsar på utställningarna. Det är en riktig trädgårdsupplevelse!

Slottsträdgård och linbana
Utställningen är indelad i tre delar. Den första delen är belägen vid Kurfurstens palats. Slottet har tidigare varit stängt för allmänheten och trädgården har rekonstruerats in i minsta detalj där moderna element möter det historiska.
Från palatset kommer det att gå en linbana som tagits fram enkom för evenemanget. Den leder upp till fästningen Ehrenbreitstein som är belägen på en 118 meter hög klippa som kallas Rhens Gibraltar.
Intill den medeltida fästningen samsas tematrädgårdar, privata plantskolor, blomsterutställningar och växtförsäljare på 27 hektar.
Den sista delen i utställningen ligger på udden Deutsches Eck där man satsar på planteringar med meditativ energi.
– Bland annat kan man titta på Bibelns växter där, berättar Titte.
Nya Ålands vd Stefan Norrgrann är glad att kunna erbjuda läsarna något utöver det vanliga.
– Nu när det är jubileumsår passar det bra med en aktivitet och det är särskilt roligt att kunna erbjuda Tittes specialkompetens, säger han.
Resan ordnas i samarbete med Axtours. Mer information om reseprogram och anmälan finns på sidan 24 i dagens Nya Åland.

Linnea Friman

linnea.friman@nyan.ax