DELA

Nya uppgifter om dödsolyckan

I går på eftermiddagen kom nya uppgifter fram i efterdyningarna av dödsolyckan på Ålandsvägen natten till söndagen.
En polispatrull hade först följt efter 22-åringens bil uppför stadshusbacken och en annan polispatrull hade kört i möte strax före krocken.
Kommissarie Nina Rasmus skickade ut ett nytt pressmeddelande i går där hon berättade vad som hittills kommit fram i förundersökningen där den 22-årig mannen, som var bosatt i Mariehamn, omkom.
Orsaken till att hon valt att skicka ett nytt pressmeddelande är att hon i måndags, när de tidigare uppgifterna gavs, just hade kommit på jobb efter helgen och då inte hade hunnit få detaljer om det inträffade.


Längs Torggatan
Efter att en del vittnen har förhörts har följande framkommit:
En polispatrull iakttog vid 3.30-tiden på morgonnatten en personbil som accelererade längs Torggatan över korsningen till Storagatan och vidare uppför stadshusbacken. Bilen fortsatte söderut och svängde in på Östernäsvägen längs den korsande Skillnadsgatan. (Denna beskrivning stämmer för övrigt in på det som ett vittne berättade i Nya Åland i måndags. Enligt vittnet gick det fort redan där).
Fordonet stoppades på Östernäsvägen vid Gröna udden. Föraren blåste i alkometern, och då den gav utslag uppmanades föraren att stänga av motorn. I stället körde bilen i väg utan att poliserna hann avläsa resultatet av blåsprovet. Därför åkte polispatrullen efter bilisten och informerade samtidigt om händelsen via radion till andra patruller och till polisstationen.


Släckte blåljuset
Patrullen följde efter bilen längs Östernäsvägen. Då bilen hade svängt ut på Västra Ytternäsvägen accelererade den kraftigt på sin väg norrut. Patrullen bedömde då att hastigheten blev alltför hög och avstod från att aktivt följa efter. Detta meddelades till polisstationen. Samtidigt stängdes larmutrustningen, det vill säga blåljusen, av.
En annan polispatrull hade åkt i möte efter anropet och stannat på Ålandsvägen i närheten av Skillnadsgatan. Strax efter såg de på avstånd att en bil som närmade sig söderifrån kolliderade med ett träd och att kollisionen var våldsam. Patrullen rapporterade detta till den första patrullen som då befann sig mellan Matpunkten och Baltichallen.
Många frågor cirkulerar bland allmänheten efter olyckan. Nya Åland ställer dem till Nina Rasmus:
Hur fick polispatrullen 22-åringen att stanna vid Gröna udden för alkotest? Körde polisbilen förbi i något skede?
– Polisbilen körde inte förbi utan bilföraren stannade eftersom patrullen tände den röda lampan på polisbilen. Röd lampa betyder att den bil som befinner sig framför är skyldig att stanna. På den aktuella bilen sitter lampan strax nedanför vindrutan.


Står i anmälan
Kan man läsa av en alkometer i efterskott?
– Nej.
Vet du vad alkomätaren visade?
– Ja. Jag vet det därför att det står i anmälan. Men det är inget vi går ut med.
Har blodprov tagits?
– Den omkomne fördes till sjukhuset. Alkoholhalten i blodet testas nog alltid. Resultatet är sekretessbelagt.
En person som hörde av sig till Nya Åland i går berättade att den mötande polisbilen måste ha kört förbi Skillnadsgatskorsningen söderut sekunderna före olyckan. Vittnen har berättat för honom att de först hört polisbilen studsa över bumprarna på Skillnadsgatan och därefter hördes fyra hårda smällar – personbilens kollision med de två skyltarna på refugen, trädet och husväggen.


Inte förhörda
Var exakt mötte polispatrullen 22-åringens bil?
– Jag har förstått det så att polisbilen stod stilla när olyckan hände. Det är ju ganska långt mellan Skillnadsgatan och olycksplatsen.
Stod den tvärs över gatan?
– Det kan jag inte svara på. De poliserna är inte ännu förhörda.
En omständighet som uppenbarligen upplevs som stötande – bland annat i en insändare i gårdagens tidning – är att den omkomne är misstänkt för grovt äventyrande av trafiksäkerheten.


Till rätten
Kan förundersökningen rent formellt läggas ner?
– Vi har inte kommit så långt ännu. Mycket tyder ändå på att ärendet går till tingsrätten.
Nina Rasmus ogillar att kommentera sådant som påstås anonymt.
– Om någon som har sett händelseförloppet har något ytterligare att informera om så kan han eller hon ta kontakt med polisen, uppmanar hon.

ANNIKA ORRE

annika.orre@nyan.ax