DELA

Ny förening vill föra fram akupunktur

En ny förening för akupunktörer har bildats på Åland. Styrelsen är tillsatt och snart ska man börja värva medlemmar. I styrelsen sitter personer från många olika yrken.
De kallar sig en multiprofessionell förening. Styrelsemedlemmarna i Ålands medicinska akupunkturförening är bland annat tandläkare, tandsköterska, barnmorska och fysioterapeut.
Fysioterapeuten Birgitta Lundin startade föreningen och är också ordförande.
– Det var egentligen för att jag ville att de som ger akupunktur här ska vara uppdaterade med det senaste. Annars blir det lätt att man bara gör detsamma som man alltid gjort, säger Lundin.
Akupunktur används redan på Åland inom den så kallade skolmedicinen. Barnmorska Susanna Björkman berättar att man dagligen ger behandling åt blivande mammor med främst bäckensmärtor.

Tandläkarskräck
Akupunktur används också till att dämpa oro. Tandläkare Ingela Johansson berättar att hon behandlar patienter med tandläkarskräck med akupunktur. Hon märker också att när patienten slappnar av blir han/hon mer mottaglig för bedövning.
Även tandagnisslan kan dämpas med akupunktur.
– Det är istället för droger. Akupunktur fungerar minst lika bra som en lugnande tablett, säger tandsköterska Jannica Förström.

Komplement
Diskussionen om bland annat akupunktur är vetenskaplig eller inte har gått het på tidningarnas insändarsidor. Är läkare för eller emot akupunktur?

– En av våra doktorer på BB-gyn-avdelningen förespråkar det, den andra inte, säger Susanna Björkman. Man ska se det som ett komplement, inte ett hot, till de konventionella metoderna.
– Det handlar om okunskap eller ovilja att jämställa akupunktur med annan smärtlindring, säger Ingela Johansson. Vi gör det för att patienterna ska få det bättre, inte för vår egen skull.

Nina Smeds

nina.smeds@nyan.ax