DELA

Ny butik för barnfamiljer

I Riikka Åströms butik ”Familia” kan du köpa det mesta som har med barn och familj att göra.
– Att barnens saker är fina och praktiska, och att de kan uppskattas också av vuxna tycker jag att är viktigt, säger Riikka till Nya Åland.
– Det var då jag väntade min första pojke som tankarna på att starta en affär med fokus på barn och familj dök upp. Riktigt bra kläder, leksaker och tillbehör för barn, var något jag saknade på Åland, berättar Riikka Åström.
Nu har det blivit verklighet av planerna. I dag öppnar den nya butiken ”Familia” på Ålandsvägen 88.
– Tanken är att vi ska erbjuda produkter som är hållbara, funktionella och snygga. Jag är noga med att välja märken som ännu inte finns på Åland. Meningen är att ta in sådana kläder och saker som kan användas länge och som barnet kan växa upp med, säger Riikka.


Nordisk design
Produkterna beskriver hon som trendiga, i snygga färgkombinationer och mönster, men samtidigt klassiskt sparsmakade. Med andra ord en ganska typisk nordisk design. En tanke är att leksaker, tillbehör och möbler till barnen ska bli som en del av inredningen, att också föräldrarna ska tycka att sakerna är snygga.
I butiken finns även en hel del varor i unisexmodell.
– Det är många föräldrar som vill undvika att köpa alltför ”flickiga” och ”pojkiga” kläder och leksaker till sina barn. Här säljer vi sådana leksaker som både flickor och pojkar tycker om att leka med, säger Riikka och berättar att hon strävar efter att ta in mycket färgglada pojkkläder, något som hon tycker det har varit svårt att hitta åt sina egna barn.
Riikka betonar dock vikten av valfrihet. Självklart ska man också kunna erbjuda söta prinsessklänningar och tuffa killbyxor till den som vill köpa det. En kombination av könsneutrala kläder och lite mer typiska flick- och pojkkläder är vad hon kommer satsa på.


Ammande
Även mamma- och pappakläder säljs i affären. En trend är att ha kläder eller smycken som visar att man hör ihop inom familjen. Till exempel kan mönstret i förälderns skjorta gå igen i bebisens mössa, eller pärlorna i halsbandet symbolisera de olika familjemedlemmarna.
Att ta in praktiska och fina kläder för ammande eller väntande mammor är såklart också viktigt tycker Riikka.
– Vi säljer till exempel snygga amningstoppar, (vars knäppning underlättar amningen), och sköna tunikor som täcker magen då man väntar. Väldigt populärt nu är bärsjalar till bebisen. Jag instruerar mer än gärna kunden i hur de används, säger Riikka.


TEXT & FOTO: LINNEA TILLEMA