DELA

Ny bio planeras i Alvas

Knappt hade bio Savoy hunnit stänga innan nöjesentreprenören Dennis Jansson (fs) började smida planer kring en ny och supermodern biograf i Mariehamn.
Kostnadsberäkningar pågår kring det hittills hemliga projektet som Nyan via Åland24 i går lyckades få nys om.
Dennis Jansson är en av dem som har reagerat över att det inte längre finns någon biograf i Mariehamn sedan bio Savoy stängde tidigare i höstas. Den reaktionen har han nu konkret omarbetat till ett projekt som har målet att öppna en supermodern biograf i nattklubbslokalen Alvas i hörnet av Norra gatan och Ålandsvägen i Mariehamn.
– Jag blev faktiskt tillfrågad redan för tio år sedan av Sven-Erik Johansson om inte jag kunde göra något av bio Savoy, problemet är bara att de lokalerna inte är ändamålsenliga, de uppfyller inte de krav som dagens teknik och biobesökare ställer, säger Dennis Jansson.


Lämplig lokal
Då det nuvarande projektet inleddes var det därför lokalen som var det första problemet.
– Den bäst lämpade lokalen var gamla Alvas Bar, konstaterar Jansson.
– Wiklöf Holding gav klartecken och då var det bara att fortsätta.
Alvas är lämplig eftersom lokalen är tillräckligt stor och redan förlagd i mörker. Där finns de nödutgångar som lagen kräver och lokalen har redan en ventilation som är anpassad för en stor publik.
– Det ryms till och med två biosalonger där.


Utklassar hemmabio
Dennis Jansson konstaterar att ålänningarna har varit missnöjda med flera detaljer i bio Savoy.
– För att en ny biograf skall lyckas kräver besökaren idag att filmerna skall följa de svenska filmpremiärerna och hålla en ljud och bildstandard som utklassar hemmabiograferna och framförallt stolarna behöver vara extra bekväma, säger han.
Han vill också förbättra utbudet av snacks, godis och andra biorelaterade produkter i den nya biografen.
För tillfället pågår kostnadsberäkning av projektet.
– Det krävs kreativa lösningar för att det skall lyckas säger Dennis.


Fler attraktioner
En kreativ lösning är till exempel att skapa ett biljettförsäljningssystem via nätet för att minimera personalkostnaderna. En annan är att hitta på fler attraktioner i lokalen än bara biografen.
Dennis Jansson har försökt hålla projektet hemligt tills vidare och är märkbart förvånad då Nya Åland ringer upp.
– Det är viktigt att det kommer fram att det inte är hundra procent säkert att det blir jag själv som driver bion. Det här är ett projekt som tar fram förutsättningarna och modellen, betonar han.
Klarnar alla oklarheter kring hela konceptet och finansieringen av det tror Dennis Jansson att den första filmen kan börja rulla redan inom ett år.

TITTE TÖRNROTH-SARKKINEN