DELA

Ny aska väntas över Åland

Air Åland fick stanna kvar på marken också i går trots att det värsta askmolnet lättade något och tillät viss tillfällig trafik i våra grannregioner.
I dag tyder allting på att askan ställer till det för Norden igen men samtidigt har den isländska vulkanen lugnat ner sig.
Många, bland andra Air Ålands vd Jan Erik Sundberg, frågade sig i går hur det kan vara möjligt att Arlanda, Bromma, Åbo, Tammerfors och Helsingfors flygplatser öppnades för trafik men inte Mariehamn trots att vi befinner oss på samma breddgrad.
– Har de finländska myndigheterna helt enkelt glömt bort att det finns en kommersiell flygplats på Åland, undrade Sundberg.
– Vi håller på att bli nedringda av resenärer som inte förstår att vi inte flyger trots att Arlanda och Helsingfors har öppet.


Specialtillsatta krisgrupp
På trafiksäkerhetsverket Trafi, som fattar de juridiska besluten, och på Finavia, som är den operativa enheten, svarade de pressansvariga bestämt nej till att Åland skulle ha glömts bort i går.
Men frågan varför Mariehamn inte fick ha öppet kunde ingen först besvara. Inte Trafi, inte Finavia i Helsingfors, inte Finavias platschef i Mariehamn, Jim Häggblom, och inte de på Finlands meteorologiska institut som gör upp askmolnskartorna.
Det var först då vi fick direktkontakt med den specialtillsatta krisgrupp, som dygnet runt följer med situationen och fattar besluten, som vi fick en förklaring.


Avgränsad luftkorridor
– Klockan 02.00 natten mot måndagen beslöt vi på basen av kartorna att tillåta plan av typen Boeing 757 och Airbus 330 att landa och starta på två flygfält som har kapacitet att ta emot dem, Åbo och Tammerfors, säger projektchef Matts-Anders Nyberg på Finavia.
– Senare på måndagen var situationen sådan att också Helsingfors kunde öppnas för vissa plan.
Det handlade om plan som snabbt kunde ta sig till en på förhand bestämd höjd och flyga i den avgränsade luftkorridor som bedömdes som trafiksäker.


Begränsad trafik
I praktiken betydde det att bara en handfull flyg, bland annat New York-planet, lyfte och landade i Helsingfors i går.
– Från Arlanda och Bromma tillåts också bara begränsad trafik norr- och västerut, säger Nyberg.
Så väl han som Finavias affärschef Reijo Tasanen försäkrade att Mariehamns flygplats öppnar genast man bedömer det vara möjligt. Flygsäkerheten kommer i första rummet.
Mycket tydde i går på Air Åland får stanna på marken ett tag till.


Situationen förvärras
– Det ser tyvärr ut som om situationen förvärras på tisdag igen då ett nytt askmoln kommer in västerifrån och breder ut sig över Norden, säger Nyberg.
Det nya molnet är, enligt meteorologerna, tätare och dröjer sig kvar åtminstone på onsdagen.
– Men det finns en liten ljusning. För 15 minuter sedan fick jag ett mess från Island att den aktiviteten i Eyjafjallajökull på Island har minskat och att vulkanen till och med har hållit en paus, sade Matts-Anders Nyberg vid 16.30-tiden i går.

TITTE TÖRNROTH-SARKKINEN

titte.tornroth@nyan.ax